Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är det svårtatt sälja huset just nu

Försiktighet. Försäljning tar längre tid. Fler objekt än vanligt ligger ute. Så lyder i kortform den allmänna uppfattningen i mäklarbranschen om husförsäljning.

Annons
Många fler villor än normalt ligger ute till försäljning.

Är du på gång att sälja huset så räkna med att det kan ta tid. Kanske dubbelt så lång tid mot de husaffärer som gjordes för ett år sedan.

Orsakerna är flera, inte minst det nya bolånetaket på 85 procent av husets marknadsvärde, som Finans-inspektionen införde i oktober förra året. Många mäklare anser att det är den enskilt största orsaken till att det råder stiltje på husmarknaden.

Flera objekt ute längre tid

Enligt de mäklare som NA pratat med finns det många objekt ute till försäljning och när kunderna är osäkra och väntar att göra affär så fylls det hela tiden på med ytterligare objekt. Och när många objekt ligger ute så blir konkurrensen större och priserna kan falla.

– Utbudet av hus är säkert dubbelt så stort som för ett år sedan. Enligt mäklarstatistik syns nu den stora avmattningen från maj månad när effekten av bolånetaket slog igenom och köparna måste ha en större kontantinsats. En hel spekulantgrupp, förstagångsköparna, försvann och som det ser ut i dag så kommer det att dröja innan de kommer tillbaka, säger Johan Carlsson på Mäklarhuset i Örebro.

"Inga unga kommer in"

– Bolånetaket som skulle stoppa bostadsbubblan fick i stället en annan effekt. När reglerna infördes utlovades det som ett projekt. Nu kan man bara hoppas att det utvärderas. På det här viset kommer inga unga människor in på bostadsmarknaden, säger han.

Petra Nordvall på Skandiamäklarna i Örebro har ungefär samma uppfattning.

– Det tar tid att avsluta affärer, många objekt ligger ute länge, det kan ta dubbelt så lång tid att sälja ett hus mot tidigare.

Är det köparens marknad?– Ja, det kan man säga på sätt och vis.

Lättare i småstäder

Per Jinnestrand på Fastighetsbyrån i Kumla säger att problemen inte är lika stora i små städer som i stora.

– Jag vill säga att största problemet är oron som sprids via media. Ju mer som skrivs och sprids desto oroligare blir det. Vi kom igen efter förra dippen 2008 och vi kommer tillbaka nu också. Det kommer bara att ta lite tid.

– Det har mer att göra med bolånetaket än världsmarknaden, säger han.

Mer läsning

Annons