Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför fördubblas skyddsjakten på varg

(UPPDATERAD 12.20) Under året kommer 25 vargar att få skjutas.
Det är en ökning med över 100 procent jämfört med i fjol.
Och nu är det klart att länsstyrelsen får besluta om skyddsjakten på vargarna.

Annons

Det är Naturvårdsverket som genom ett så kallat delegationsbeslut nu överlåter ansvaret till länsstyrelserna för skyddsjakt på enskilda vargar. För mellersta rovdjursförvaltningsområdet, där Örebro län ingår, handlar det om max 25 vargar under 2012.

Det är en rejäl ökning från fjolåret där antalet låg på tolv vargar. Det som är nytt för i år är att det ges möjlighet till skyddsjakt i förebyggande syfte. Anledningen är att vargar kan ställa till stor skada för på tamdjur.

– Mot bakgrund av de senaste årens få vargangrepp mot tamdjur i Örebro län ser vi från Länsstyrelsens sida inte att möjligheten till skyddsjakt i förebyggande syfte kommer att få så stor betydelse i Örebro län. I vårt län arbetar vi mycket aktivt för att tamdjur ska skyddas med rovdjursstängsel – en metod som visat sig effektiv eftersom vi har förhållandevis få angrepp på tamdjur, säger landshövdingen Rose-Marie Frebran som också är ordförande i länets viltförvaltningsdelegation. 

- Det bästa med det här är att länsstyrelsen tar över ansvaret. Nu får jägarna en direkt dialog med de som tar besluten i frågan, säger Göran Gunnarson, ordförande för Jägareförbundets avdelning i Örebro.

- 25 vargar är bättre än tolv. Min personliga uppfattning är att jag inte tycker om varg. Men nu har politiker bestämt vad som gäller och då får vi förhålla oss till det.  

Naturskyddsföreningens 

ordförande Mikael Karlsson är mycket kritisk till Naturvårdsverkets besked.

- Dagens beslut hotar den ömtåliga svenska vargstammen. Det är bra att regeringen slopat licensjakten men formerna skyddsjakt får endast ske ytterst restriktivt. Den starkt hotade och inavlade svenska vargstammen behöver få växa sig livskraftig och då är en stor generell skyddsjakt orimlig, säger han i ett pressmeddelande.

Naturskyddsföreningen ska att analysera de rättsliga grunderna för beslutet närmare och fortsätta kontakterna med EU-kommissionen.

- Sverige har ännu inte rättat sig efter alla krav som EU-kommissionen ställt upp för vargförvaltningen.  De nya reglerna om skyddsjakt är alldeles för oklara. Risken är också stor att länsstyrelserna fortsätter göra helt olika bedömningar och inte klarar av trycket från jaktlobbyn, säger Mikael Karlsson.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) däremot ser beslutet som ett steg i rätt riktning.

"Nu krävs att länsstyrelserna tar till sin den politiska viljan att underlätta och utöka beslut om skyddsjakt så att skador och olägenheter av varg minskar", skriver LRF-ordföranden Helena Jonsson i ett pressmeddelande.

Här följer tre kriterier för skyddsjakt:

Licensjakt och skyddsjakt

Skyddsjakt på varg är alltid en bedömning från fall till fall. Kriterierna är att en allvarlig skada ska ha uppkommit eller att det finns stor risk för allvarlig skada. Samt att det inte finns någon annan lämplig lösning.

Licensjakt är till för att tillf'älligt begränsa vargstammens tillväxttakt.

I augusti 2011 beslöt regeringen att nuvarande form av licensjakt på varg inte tillåtas under 2012, men att jakt för att förebygga eller minska riskerna för skador av varg ska genomföras.

Källa: Naturvårdsverket

Mer läsning

Annons