Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför vill de betala dinaböter när du kört för fort

Mellan 1500 och 3200 kronor kostar det att köra för fort. Då kan det låta som en dröm med ett företag som vill betala böterna åt dig.

Annons

Lagom inför semestrarna pumpas mejlen ut från företaget Autosafe med rubriken ”Vi betalar dina fortkörningsböter!” Tanken är att man betalar en fortkörningsförsäkring för 595 kronor per år. Får man sedan böter så är det bara att skicka dem vidare till företaget. Det gäller upp till tre gånger på ett år för böter där man kört 1-30 kilometer i timmen för fort. Ekonomin för det försäkrande företaget går ihop tack vare att många kunder givetvis klarar sig helt undan böter.

Ekonomiskt ansvarAutosafe har ganska nedtonade formuleringar i sin marknadsföring. ”Du kan aldrig avtala bort ditt juridiska eller moraliska ansvar i samband med hastighetsöverträdelser, men du kan låta oss ta det ekonomiska ansvaret genom vår fortkörningsförsäkring”.

En liknande tjänst erbjuds på Tagen.se , men där är marknadsföringen mer målande, som att du har bråttom till ett bröllop och blir stoppad, men slipper förstöra humöret tack vara försäkringen. Eller att du kanske råkat dagdrömma en stund och inte observerat att den fina 90-vägen blivit en 70-väg - och så åker du dit.

LagbrottEnligt TT har Finansinspektionen tidigare uttryck kritik mot den här typen av tjänster eftersom det inte ska vara möjligt att försäkra sig mot lagbrott. Från företagen är det inte så lätt att få kommentarer: Den som ringer telefonnumret på sajten kommer till en telefonsvarare som hänvisar till sms, fax eller mejl.

Risk för körkortetBernt Larsson är trafikpolis i Örebro. Han ser trots allt ingen större fara för trafiksäkerheten med försäkringar som täcker böterna.

- Jag tror inte det blir någon succé. Det har funnits uppstickare i branschen förut, och jag tror inte att de blivit några storsäljare heller.

Bernt Larsson konstaterar också att det inte går att försäkra sig mot allt.

- Du kan försäkra dig mot det som kostar pengar, men problem med körkortet kan ingen försäkra dig emot. Att bli av med körkortet tror jag är katastrof för många, och det kan ske även för mindre förseelser om de är upprepade.

Är det oetiskt att försäkra sig så här?- Vi lägger oss inte i vem som betalar dina böter, säger Bernt Larsson.

Mer läsning

Annons