Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dataintrång svåra att bevisa

Polisen är i princip maktlös när det gäller dataintrång. För hur ska man bevisa vem som satt bakom knapparna?

Annons

Dagligen får polisen samtal om oro kring internetanvändning. Polisen blir också kontaktade av internet-användare som blivit av med sin inloggning och drabbats av dataintrång.

– Där kan gamla relationer spöka. Även om man byter inloggning till Facebook kan det finnas ”bakdörrar” att komma in på kontona. Man kan i dag bygga i hop olika sociala forum och få entré, genom olika funktioners lösenord. Det är komplicerat att beskriva, och varje fall är unikt, säger Per Andreasson kriminalinspektör vid Örebropolisens IT-brottsgrupp.

Inte lätta att spåraEn viktig sak är datorns IP-nummer, datorns ”telefonnummer”, om man så vill. Varje uppkoppling har ett sådant nummer, men det innebär inte att de alltid är lätta att spåra.

I fallet med Karin har polisen bara lyckats spåra ett IP-nummer – och det leder till en datatunnel i USA.

– Det finns funktioner så att man får anonyma IP-nummer på internet, det är tjänster som marknadsförs på nätet, säger Per Andreas-son.

Även när polisen får tag i ett IP-nummer behöver det inte betyda att man alltid kan få fast den som har agerat.

–IP-numret berättar oftast endast vem som har abonnemanget, inte vem som satt vid tangentbordet, säger Per Andreasson.

Polisen måste då förhörsvägen och vittnesvägen gå vidare och fastslå att den här personen som har abonnemanget verkligen satt vid datorn på det aktuel-la klockslaget.

– Och det kan bli komplicerat när flera datorer delar på ett IP-nummer. Polis och åklagare har många beviströsklar vi ska över.

Stort mörkertalMörkertalet är stort i Sverige när det gäller dataintrång.

– Mig veterligen finns ingen myndighet som samlar och ger ut statistik kring det här, och vi har det inte, säger Stefan B Grinneby vid myndigheten Cert-Se.

För polisen är detta heller inget prioriterat område, hävdar Stefan B Grinneby.

– Det är knarket, barnporren och den organiserade brottsligheten, det har jag full respekt för. Och för polisen är det ju nästan omöjligt att bevisa vem som satt bakom knapparna.

Mer läsning

Annons