Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bär lila för att stödjavärldens HBT-ungdomar

I dag bär många lila för att visa att de stödjer alla ungdomar som bär tankar kring att de kan vara eller är homosexuella, bisexualla eller transpersoner.

Annons
Över 100 000 svenskar har anmält att de bär lila i dag för att stödja HBT-världen.

“Alla förtjänar att bli behandlade med respekt för dem de är.” Så börjar motiveringen för de som dragit igång ”It gets better projekt” i USA . Projektet, som riktar sig till HBT-ungdomar (homosexuella, bisexuella och transpersoner) har spridit sig över världen främst via Facebook. I dag är ”bär lila-dagen”.

- Som jag förstått det var startskottet när en politiker i Texas gick ut med en film på Youtube och berättade om sin egen svåra uppväxt i och med att han var homosexuell, berättar Malinda Flodman, pressekreterare på RFSL (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande).

Filmen riktade sig till de ungdomar som kämpar och har det svårt med tankar kring sin identitet och sexualitetsfrågor. I vissa fall även har självmordstankar. Budskapet är att det med tiden blir lättare att hantera situationen.

- RFSL är inte drivande i projektet, men stödjer det självklart. Det handlar om att visualisera för ungdomar att vi är många runt om som stödjer dem, säger Malinda Flodman.

Mer läsning

Annons