Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De efterlysta med anknytning till länet

Ikaroslistan skapades 2010 av rikskriminalpolisen.Satsningen har varit lyckad, flera grova brottslingar har gripits sedan årsskiftet.

Annons
Jonas Lundén är uppvuxen i Nora. Sedan 2004–2005 är han häktad i sin frånvaro misstänkt för flera bedrägerier. Bland annat misstänks han för att ha tömt ett konto med pengar som skulle gå till gatubarn i Brasilien. Han är tidigare dömd för över 80 bedrägerier och för grovt sexuellt utnyttjande av en nioårig pojke.Han kan finnas i Brasilien.

Listan innehåller mellan 16 och 20 namn på internationellt efterlysta personer misstänkta för brott begångna i Sverige.

Det rör sig om grova brottslingar som finns i olika länder, och som Sverige på det här sättet tydligt markerar att man vill ha hem.

I vissa fall vet polisen eller tror sig veta i vilka länder brottslingarna finns. I andra fall har man ingen aning.

Det är ingen lista på de mest eftersökta brottslingarna, som det ibland felaktigt framställs.

– Nej, vi tror att det är en framgångsfaktor att använda den här listan mot just de här personerna, säger Varg Gyllander, pressansvarig vid rikskriminalen.

– Sedan finns det många som är efterlysta som vi inte flaggar upp för att vi kanske redan vet hur vi ska få hem dem.

Under 2011 har sex personer på listan gripits medan en man lokaliserats till ett fängelse i Grekland. Han fanns där under falskt namn.

Nya namn tillkommer allt eftersom personerna på listan grips.

34-årig före detta örebroare som misstänktes för ett rån mot SE-banken i Gävle 2005. I flera år befann han sig i Irland innan han till slut lämnades ut till Sverige i januari i år. Den 6 april friades 34-åringen från rånmisstankarna av Gävle tingsrätt.Mannen var på 90-talet en känd skateboardstjärna. Han är tidigare dömd för grova brott, bland annat ingick han i den så kallade innebandyligan.

Mer läsning

Annons