Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tappade i valet - men fick ändå påökt

Hur bra det går i landstingsvalet styr vanligtvis hur många arvoderade politiker varje parti får ha. Men trots att ett antal partier tappade röster 2014 har flera av toppuppdragen utökats. Det betyder att politikerna tjänar mer.

Annons
Vid årsskiftet gick Örebro läns landsting ihop med Regionförbundet och bildade Region Örebro län. Till årsskiftet hade också politikerna beslutat om nya regler för politikerarvodena.

Moderaterna är en av vinnarna i det nya ersättningssystemet. Det trädde i kraft vid årsskiftet när landstinget las ner och ersattes av Region Örebro län.

– Jag tror att det säkert finns många som tycker att heltidspolitiker har alldeles för högt betalt, men det handlar om att ha en ar-vodesnivå som hyggligt väl speglar ansvaret och arbetsinsatsen, säger oppositionsledaren Ola Karlsson, heltidsråd för Moderaterna.

Trots att partiet backade med två mandat i valet i höstas fick Moderaterna ytterligare en rådspost på halvtid. Enligt det gamla systemet skulle partiet ha fått enbart en heltidstjänst, men fick alltså en och en halv tjänst i och med det nya systemet. 50-procentstjänsten har gått till Katarina Tolgfors (M).

En heltid innebär en ersättning på 54 900 kronor, plus i Ola Karlssons fall ett ytterligare tillägg om 10 980 kronor eftersom han är andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Är du värd din ersättning – nästan 66 000 kronor i månaden?

– Ersättningarna i Region Örebro län är hyggligt välbalanserade jämfört med andra landsting och regioner, men sedan är det inte jag som ska bedöma min egen arbetsinsats, säger Ola Karlsson.

Moderaterna är inte ensamma om höjda ersättningar för partiets företrädare: Med de nya ersättningsreglerna fick flera av toppolitikerna höjd tjänstgöringsgrad – och på så sätt högre arvoden. Oppositionsråden för Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna fick uppdrag på 70 procent i stället för 50 procent. Detta trots att de inte gick framåt i valet sett till mandat. Folkpartiet backade med ett mandat till fyra, och Centerpartiet och Kristdemokraterna låg kvar på fyra mandat.

Regiondirektören Rickard Simonsson menar att det är viktigt att politikerna har rimliga villkor för att kunna arbeta.

– Det är bra för demokratin, säger Rickard Simonsson.

Flera av toppolitikerna har tillägg för att de sitter som ordförande, vice ordförande eller andra vice ordförande i olika nämnder. Det är ett procentpåslag som utgår från ersättningen för en heltidstjänst – alltså 54 900 kronor.

Det högsta påslaget har regionstyrelsen ordförande Marie-Louise Forsberg Fransson (S) med 30 procent. Liksom Moderaterna tappade socialdemokraterna två mandat i valet 2014, men de nya reglerna har inte påverkat utfallet för majoritetspartierna. Sverigedemokraterna har fördubblat sina mandat i valet och fick därmed en heltidspost.

Ledarbloggen: Nu ”rasar” läsare över arvoden Region Örebro län

Mer läsning

Annons