Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tvingas jobba i kylan

Trots 21 minusgrader finns det flera yrken i länet som jobbar utomhus.
– Det är inga konstigheter, man får ta på sig kläder, säger Lars Åke Söderholm på Byggnads.

Annons

Det har varit nära rekordkyla i länet och det kalla vädret håller i sig minst tio dagar enligt SMHI – även om det kan bli några grader varmare. På förmiddagen visade termometern i Örebro på 21 grader kallt. Men trots den stränga kylan får länets byggarbetare hålla sig utomhus.

– Det finns ingen gräns för hur kallt det får vara för att jobba. Som det är nu är inte så märkvärdigt – antingen sätter man på sig kläder eller så får man klä in bygget, säger Lars Åke Söderholm, ombudsman på Byggnads i Örebro.

Han menar att nästan allt byggarbete kan utföras i kylan.

– Skulle det bli 35 grader kallt går det inte så fort. Och det går inte att gjuta betong när det är riktigt kallt, men då får man göra andra saker.

Posten har inte heller några regler för i vilken kyla brevbärarna kan jobba.

– Man kan lita på att brevbäraren gör sitt yttersta för att posten ska komma fram. Vi tar ett ansvar för våra medarbetares hälsa och vi kan till exempel byta fordon för brevbärarna, säger Viktor Svensson, pressansvarig på posten.

De som arbetar utomhus och tycker att det är tungt att gå till jobbet får tyvärr räkna med att kylan håller i sig. I morgon bitti kommer även mer snö.

– Det blir några centimeter över Örebro län. Det mesta lägger sig i Östersjölandskapen och Skåne, säger Elin Torstensson, meteorolog på SMHI.

Så långt SMHI kan se fortsätter det att vara flera minusgrader i hela landet.

– Det kan slå om ganska snabbt, men det krävs en hel del för att smälta bort snön. Solen värmer inte så mycket så här års, säger Elin Torstensson.

Mer läsning

Annons