Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14 jobb i Degerfors försvinnernär Outokumpu sparar

14 anställda i Degerfors varslas då Outokumpu nu ”förbättrar effektiviteten” efter de senaste årens förlustresultat.

Annons
När Outokumpu nu fortsätter organisationsförändringen och effektiviseringen slår det även mot Degerforsorten. I går lades 14 varsel på tjänstemannasidan och det kan även komma att drabba Metallsidan på koncernens enhet PSC Nordic.

I går gick Outokumpu ut med ett börsmeddelande att de planerar åtgärder för att förbättra lönsamheten, bli mer effektiva och ta bort överlappande verksamhet inom försäljning, supply chain och stödfunktioner i Europa.

Åtgärderna väntas resultera i en minskning med upp till 350 arbetstillfällen, varav upp till 90 i Finland och upp till 80 i Sverige.

Samtidigt pågår flera parallella aktiviteter i olika länder för att förbättra lönsamheten och de årliga kostnadsbesparingarna från samtliga offentliggjorda åtgärder beräknas uppgå till cirka 25 miljoner euro nästa år.

– Outokumpu har gått med förlust de senaste tre åren och vi måste förbättra vår lönsamhet. Outokumpu behöver bli mer effektivt när det gäller arbetssätt och att serva kunderna bättre varje dag. Tyvärr väntas de planerade åtgärderna påverka våra medarbetare också, sa vd Mika Seitovirta i meddelandet.

Redan tidigare under året har en del organisationsförändringar gjorts. Omorganisationen och effektiviseringen är dock inte klar än.

I Degerfors gick man i går ut med ett varsel mot 14 tjänster inom försäljning, logistik, IT, personal och ekonomi.

Först informerades de fackliga representanterna inom PTK och därefter de anställda.

På frågan om när det hela ska verkställas, svarar Leif Rosén, affärsområdeschef Special plate:

– Vi ska börja förhandla så fort som möjligt och se vad det får för effekter i praktiken. Vi hoppas kunna bli klara under kvartal två.

– Å andra sidan bedömer jag det som att vi kan behandla det på ett inte alltför dramatiskt sätt, säger Rosén.

Det låter som att du har andra lösningar än uppsägning i bakfickan, eller?

– Jag tror vi kan hantera det på ett ganska snyggt sätt, svarar Rosén och mer vill han inte kommentera för dagen kring olika lösningar.

Totalt kan 80 tjänster komma att plockas bort inom Sverige i Outokumpukoncernen.

– Men siffran inkluderar en del outsourcing också, säger Rosén.

Företaget nyanställer stegvis 17-18 personer på Järnverket för att klara en skiftuppgång framförallt i sliphallen, delningen och provningen. Enligt Metallaktuellt har man tillfälligt slagit till bromsarna i denna rekrytering, i avvaktan på förhandlingarna på PSC. Detta då man avser att erbjuda övertaliga där jobben på de vakanser man har inom övriga delar av Järnverket.

Mer läsning

Annons