Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

67 av de anställda vid järnverket sägs upp

(UPPDATERAD 12:13) Outokumpu varslar 67 personer om uppsägning vid Degerfors Järnverk i ett stort sparpaket som innebär att totalt 1300 personer varslas i Sverige och Finland.

Annons

Den finska stålkoncernen har gjort kraftiga förluster under lång tid. De senaste fyra åren uppgår de samlade förlusterna till 8 miljarder kronor.

– Efterfrågan har inte riktigt kommit igång efter finanskrisen, säger platschefen i Degerfors Leif Rosén. Vi såg en förbättring i våras, men nu upplever vi en ny nedgång i spåren av skuldkrisen i södra Europa.

Måste dra ned

– Vi måste dra ner kapaciteten för att minska förlusterna. Neddragningarna i Degerfors blir förhållandevis mindre än flera andra orter då vi trots allt har en lite bättre marknadssituation.

Av de 1300 övertaliga finns cirka 600 i Sverige och 300 i Finland. Varslet motsvarar i Sverige att var sjätte anställd får gå medan övertaligheten i Degerfors motsvarar var åttonde anställd.

Skuldkrisen har gjort att europeiska banker blivit mycket restriktiva med finansiering av nya bygg- och industriinvesteringar.

Bromsat upp

– Fortfarande investeras det ganska bra i olja- och gassektorn, säger Leif Rosén. Även massa och pappersanläggningar går skapligt. Men båtbyggeri och kemiska anläggningar har bromsat upp kraftigt.

Inte heller den nordamerikanska marknaden har återhämtat sig helt efter finanskrisen.

– Och nu ser vi också en växande tveksamhet till större projekt i Asien.

– Långsiktigt ser vi ljuset, fortsätter Leif Rosén. Det är en god tillväxt för rostfritt stål och de produkter vi tillverkar i Degerfors. Men just nu är situationen mycket svårbedömd och vi måste vidta dessa åtgärder för att inte förlora ännu mera pengar.

Mer läsning

Annons