Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägde och skrotade 144bilar - på fem månader

En privatperson i södra kommundelen har av Transportstyrelsen anmälts till bygg- och miljöförvaltningen i Degerfors. Mannen har på fem månader stått som sista registrerade ägare till 144 bilar som han skrotat.

Annons
En privatperson i södra kommundelen har rapporterats av Transportstyrelsen till bygg- och miljöförvaltningen i Degerfors för något som kan vara olaglig bilskrotning. Mannen har på fem månader stått som sista registrerade äger till 144 bilar som han anmält som skrotade.

– För att hålla på med bilskrotning yrkesmässigt krävs det att man är auktoriserad och det är inte den här personen, säger Transportstyrelsens Thomas Sundsten.

En rapport från Transportstyrelsen till Degerfors bygg- och miljöförvaltning visar att en och samma person har anmält ett ”betydande antal” bilar som skrotade.

– I stället för betydande antal ska siffran 144 skrivas, säger Thomas Sundsten på Transportstyrelsen. Det är det antal bilar som den här mannen har stått som sista registrerade ägare till och anmält som skrotade. Det här har skett från den 25 maj 2010 till 4 november 2010. 

Nödvändig rapportering

Thomas Sundsten uppger vidare att den aktuella personen saknar auktorisering som bilskrotare.

– I sina skrotningsanmälningar skriver mannen att bilarna har tagits i sär och att oljor och vätskor har tagits om hand, säger Thomas Sundsten. Med det här antalet bilar som ägts och skrotats av en och samma person ansåg vi det nödvändigt att rapportera till kommunens bygg- och miljöförvaltning.

– Sedan är det inte vår sak att utreda huruvida mannens hanterande av bilar är lagligt eller inte. Det är upp till kommunen. 

Finns krav

Miljöinspektör Johan Nilsson har fått hand om och ska nu utreda huruvida det ligger till med den ”yrkesutövning” som mannen sysslat med det senaste fem månaderna.

– Stämmer de här uppgifterna är det yrkesmässigt och då krävs det speciell auktorisering, säger Johan Nilsson. Den här anmälan kom i dag från Transportstyrelsen, så jag har inte haft tid att åka ner och besöka den här mannen ännu.

Förekommit tidigare

Johan Nilsson säger dock vidare att den här personen tidigare varit föremål för utredning hos bygg- och miljönämnden i Degerfors.

– Det var för sex år sedan som det kom klagomål och nämnden ifrågasatte då den skrotbilshantering som bedrevs på mannens fastighet, säger Nilsson och fortsätter:

– Mannen hade efter föreläggande vidtagit de åtgärder nämnden anmodade och vi en inspektion ansågs de vara uppfyllda. 

Saknar F-skattsedel

Den aktuella privatpersonen registrerade 1984 ett företag i importbranschen som enskild firma. Bolaget har sedan dess försatts i konkurs och varken F-skattsedel eller momsaktivitet är registrerade.

Mer läsning

Annons