Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarligt fel kunde ha orsakat tågkatastrof 

Tack vare en uppmärksam lokförare undveks en tågkatastrof utanför Degerfors för tre veckor sedan.

Annons

Två tåg var nära att krocka utanför Degerfors i början av november.Det fel i ett ställverk som orsakade incidenten finns inte på andra håll i landet, enligt Trafikverket. Men Haverikommissionen vill inte utesluta det.

– Det är ett oerhört allvarligt tillbud och det ska inte kunna hända. En tänkbar förklaring är en felaktig ombyggnad i ställverket, säger haverikommissionens utredningsledare Richard Ekström till TT.

Redan i samband med incidenten upptäckte tekniker ett fel i ställverket, vilket na.se rapporterade via TT efter tillbudet.

Nu har SVT tagit reda på mera detaljer om incidenten.

Tågkompaniets tåg 8919 var på väg från Örebro och höll en hastighet på 130 kilometer i timmen. Men lokföraren anpassade farten för att det fanns en stoppsignal längre fram på sträckan. Enligt Richard Ekström körde föraren cirka 40 kilometer i timmen när tåget kom fram till en mötesplats och en växel slog om.

Tåget leddes in på mötesplatsen. Där stod ett SJ-tåg och väntade. Lokföraren tvärbromsade och lyckades få stopp mindre än 100 meter från SJ-tåget.

– När vi fick reda på att det hade hänt så trodde man inte att det var sant. Det ska inte kunna hända, säger Håkan Jarl trafikchef på Tågkompaniet, till SVT.

Felet i ställverket skulle kunna finnas på fler håll i landet enligt Haverikommissionen, eftersom det finns ställverk av samma sort på fler platser. Men Trafikverket anser inte att det rör sig om systematiska fel.

– Det är ett lokalt fel som kommer från en ombyggnad i Strömtorp för 19 år sedan. Jag kan aldrig garantera att det inte finns något fel någon annanstans, men vi har inget som säger att det finns på fler platser, säger Anna Lundman, underhållschef på Trafikverket, till TT.

Haverikommissionens utredning försvåras, enligt SVT, av att de båda inblandade tågen fick klartecken av Trafikverket att fortsätta efter incidenten.

– Inträffar det ett allvarligt tillbud eller en olycka som man inte kan förklara får man sluta köra tills man åtminstone förstått vad som hände, säger Håkan Jarl, trafikchef på Tågkompaniet, till SVT.

Mer läsning

Annons