Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångbastu efter vattenläcka

När Linda Dahl, bovärd hos Swenor, med huvudnyckel på tisdagskvällen öppnade en lägenhet på Stationsvägen var det som att öppna en ångbastu.

– Jag tog av mig stövlarna och vadade in, det var som en tropisk djungel, berättar Dahl.

Annons
Det var på Stationsvägen 4 som ett varmvattenrör sprack i ytterväggen på tisdagskvällen, vilket orsakade stort pådrag.

Det var en släkting till Linda Dahl som bor på Stationsvägen och som plötsligt fick in vatten i sin lägenhet på tisdagskvällen. Hon ringde upp Linda, berättade om vattnet som hon trodde kom från en lägenhet intill. Linda åkte dit för att se vad som stod på.

– Den som bor i lägenheten intill var bortrest så jag fick hämta huvudnyckel och gå in. Ångan slog emot mig och där var fullt med vatten på golvet och det lät som en fläkt som gick i ytterväggen, berättar Linda som larmade räddningstjänsten.

Bröt upp vägg

Räddningstjänsten fick bryta upp ytterväggen för att hitta läckan, ett varmvattenrör hade sprungit läck. Huvudstammen fick brytas i källaren, vilket gjorde att alla hyresgästerna blev utan vattenförsörjning en stund innan man kunde lokalisera exakt vilken av stammarna som skulle strypas.

– Så nu är det bara avstängt för tre lägenheter, som ligger ovanför varandra och lyckligtvis är ingen av de hyresgästerna hemma just nu, berättar Linda Dahl.

Avfuktare

Skadeteknik kallades till platsen och kom med avfuktare vid midnatt.

– När jag såg allt vatten blev jag skräckslagen. Men eftersom både Skadeteknik och räddningstjänsten var så snabbt på plats fick vi bort allt vatten ganska snabbt.

– Så det hela gick hyfsat bra ändå, men det blir ju ett väldigt pådrag då såväl polis som ambulans kom till platsen innan vi egentligen visste vad som hade hänt, säger Linda Dahl och tillägger:

– Värst drabbad blev förstås hyresgästen i vars lägenhet läckan uppstod plus en del källarförråd eftersom vattnet rann som en fors genom trappuppgången.

Väderomslag

Den förklaring hon fått är att röret antagligen frös redan under den stränga kylan som rått, men då väderomslaget kom uppstod fenomenet att röret sprack.

Under torsdagen var rörmokare på plats och enligt Linda Dahl skulle man nog snart kunna koppla på vattenförsörjningen igen.

Går inte ihop

– Fastighetsbranschen och kyla går inte ihop, man är inte van vid det här. Man är inte förberedd och känner en oro över var i husen det fryser nästa gång, säger Linda Dahl.

– Vi har samtidigt ett helsike med de fastigheter vi har i Laxå, gamla arbetarbostäder med kallras. Det går inte göra så mycket mer än att se till att pannan tutar och kör där, men så tog det akut slut på såväl olja som pellets där.

– Pannan gick väl på ångorna där, men till slut fick vi tag på en bil som hade en kubik olja kvar, säger Dahl och avslutar:

– Även om inte jag är där och fixar det som behövs, så måste jag ringa runt till alla entreprenörer och se till att de gör det. Jag har tre telefoner igång samtidigt och det behövs när såna här saker inträffar kan jag lova.

Mer läsning

Annons