Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Jacobs loge

”Genom vatten och eld, genom mörker och ljus. Jag vill sväva på moln och drömma mig bort ...”Lotta Engbergs hit från 1989 bryter tystnaden på den mörka parkeringen vid Jacobs loge i Degerfors.

Annons

Dansbandsmusiken dånar från pickupen som parkerar bland husbilar och veteranbilar. Kompisgänget Markus Lärkhammar, Adam Persson, Victor Eliason, Markus Haralsson och Emma Molinder, alla mellan 20 och 26 år, kliver ut. De har åkt från Kristinehamn och lyssnat på musik hela vägen. Att lyssna och sjunga med gör resan snabbare. Adam Persson gör ofta så under de tråkiga lastbilsturerna från Stockholm till Värmland. 20 mil svischar förbi i 4/4-takt.

Några klunkar öl

Adam Persson tar några klunkar öl. Det gäller att dricka upp allt innan de går in på området.

– En del åker hit för att dricka. En del åker hit enbart för att dansa och är helnyktra. Sedan finns det något slags mellanting, som vi är, säger Adam Persson.

Någon rapar. En annan behåller sin ölburk.

– Är det bättre att ha luggen till höger eller vänster?

– Mittbena blir bra.

Häller ut ölen

Gänget betalar 150 var och går in på Jacobs loges dansgolv. På vägen in häller en vakt ut ölburken.

– Nu kom gestapo och hällde ut ölen.

Klockan är strax över tio på lördagskvällen och The Playtones med sin rockabillymusik står på scen. En bit in efter midnatt kommer de att sätta sig i turnébussen. Den tatuerade chauffören Pierre Alqvist, har vänt på dygnet. Han ska köra bussen som är lyxig men inte fullt lika lyxig som Lasse Stefanz turnébuss, till Växjö där fler spelningar väntar. Men först ska The Playtones spela sammanlagt 60 låtar. För två år sedan vann de Dansbandskampen och har sedan dess en stor skara fans. Åldersspannet på fansen är stort, olika generationer trängs på dansgolvet. Det luktar svett och öl. Stämningen är på topp. Kvällen är ännu ung. Adam Persson, hans flickvän Emma Molinder och de andra i sällskapet bestämmer sig för att vänta med att äntra dansgolvet.

– Först ska vi till baren. Sen kanske det blir en svängom, förklarar Adam Persson.

Hellre än bra

Han tycker att han dansar hellre än bra.

En kille i gänget spanar efter tjejer, men har svårt att få napp.

– Hon såg snygg ut på håll men sen när man kom nära så vete fan ...

– Dansa med henne! Det är bara att skylla på plånboken om det blir lite hårt! Om det växer säger du att du får ränta!

Läs hela reportaget i söndagens NA papperstidningen. Se Anna Wahlgrens ljudsatta bildspel här.

Inget hinder. Christer Jansson kommer ofta till logen och dansar trots att han sitter i rullstol. Här tillsammans med Irene Bäckman som föredrar raggarträffar framför rockabillymusik i Degerfors.
Full fart. Berit Rolf dansar med Göran Botström. De har tidigare dansat på ett annat dansställe och är bekanta med varandra.
Väntan. Chauffören Pierre Alqvist väntar på parkeringen när The Playtones spelar på logen. Pierre Alqvist har vänt på dygnet eftersom han ofta kör bandmedlemmarna om kvällarna.
Parkeringen. Jacobs Loge en lördags kväll.
Adam Persson.
Tätt tillsammans. 22-årige Axel Dahlström från Lindesberg och 20-åriga Emelie Andersson från Karlskoga kan inte hålla sig från varandra. De gnussar hela kvällen.
Gillar raggarträffar. Irene Bäckman visar stolt upp sin Dodge Coronet 500 Cab från 1969.
Jacobs Loge en lördags kväll.
Dansbands-pickupen. Från Kristinehamn kommer kompisgänget Markus Lärkhammar, Adam Persson, Victor Eliason, Markus Haralsson och Emma Molinder.
Panna mot panna. Lars Ekholm och Elsebritt Rang har gått på gnusskurs.

Mer läsning

Annons