Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Degerfors röstade nejtill kollektivtrafikförslag

Kommunfullmäktige i Degerfors sa på måndagskvällen nej till ursprungsförslaget till kollektivtrafik i Örebro län. – Det som går i Värmland och Västmanland går också i Örebro län, säger kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson. Och vi har ett eget förslag i fem punkter som vi föreslår.

Annons
Roland Halvarsson.

Vänsterpartiet i Degerfors anser att de små kommunerna inte ska betala stadstrafiken i Örebro och Karlskoga. När beslutet om kollektivtrafikförslaget togs i kommunfullmäktige blev de också uppbackade av (Fp), (M) och (Mp). Efter en votering som socialdemokraternas Robert Mörk begärde blev resultatet 25-13 till kommunstyrelsens förslag.

Roland Halvarsson inledde debatten med att hålla en dragning om kollektivtrafikförslaget som skulle innebära att Degerfors får betala 3,3 miljoner kronor per år till den nya kollektivtrafiknämnden.

– För de som läst handlingarna är det ganska klart vad förslaget går ut på, säger Roland Halvarsson. 2009 kom det första utkastet där det framgick att alla kommuner skulle finansiera sin del. 2010 kom det nya propåer.

Oenighet

Det som är oklart enligt Vänsterpartiet och de partier som allierat sig i frågan, anser att det är oklart vad tillköp av tjänster innebär.

– Vi har kontaktat Värmland och Västmanland och där har man en skatteväxling på fyra öre och varje kommun betalar sin egen stadstrafik, säger Roland Halvarsson och fortsätter:

– Vad är tillköp? Det tolkar vi som att det är all stadstrafik och det som går i Värmland och Västmanland borde också gå i Örebro län.

Komplicerat

Socialdemokraternas Robert Mörk:

– Jag håller med Halvarsson om att det är ett komplicerat system, säger Robert Mörk. Men vi har inte bara betalat kostnadsutjämning för Örebro, utan även för stadstrafik i Stockholm och Göteborg. Väljer vi nu att säga nej till det här förslaget så har de 45 miljoner kronor som Örebro ska släppa till rasat ner i deras kassa, samtidigt som Degerfors förlorar 800 000 kronor per år.

Roland Halvarsson anser att summan på 800 000 kronor är uträknat av den tjänsteman i landstinget som driver frågan.

– Det vore bra om Robert Mörk kunde lägga fram argument till de 800 000 kronorna, säger han. Det är landstinget som driver det här.

– Det är en grupp där landstinget tillsammans med kommunrepresentanter som har räknat ut det här, säger Robert Mörk i en replik. Den gruppen har jag förtroende för och jag tycker att det är olyckligt om Degerfors har råd att säga nej till 800 000 kronor på tre års sikt.

Ändrade sig

Peter Pedersen har frågor rörande socialdemokraternas ändrade åsikter i frågan.

– Varför ändrade (S) åsikter vid det förar kommunstyrelsesammanträdet, säger Pedersen. Ni hade samma åsikt som Vänsterpartiet som vill ha förtydligande på vad tillköp innebär. Det är rimligt att veta var tillköp är innan vi fattar beslut. Vi kan inte gissa oss tillvad utfallet blir. Frågan är ute på remiss och ska vi då tvingas fatta snabba beslut?

Robert Mörk anser att debatten på regional nivå är intressant och tillägger:

– Jag har väntat på att den här frågan skulle tas upp i ett extra sammanträde i kommunstyrelsen, säger han. Så har det inte blivit. Det här är ett beslut som inte gynnar Degerfors på sikt, säger Mörk. Det är olyckligt om vi som enda kommun säger nej till förslaget. Jag kan också konstatera att folk ute i samhället diskuterar olika beslut som fattas i fullmäktige.

Förtäckta hot

Vänsterpartiets Peter Pedersen klargör dock för Robert Mörk, utan att lägga mycket krut på det, att folk även diskuterar beslut som fattas tidigare genom åren.

– Bara för att det inte varit något extra KS-sammanträde är det ju inte så att frågan diskuterats, säger Peter Pedersen. Vi har haft flera besök av Jonas Karlsson och massor med omfattande diskussioner via e-posten de senaste dagarna. Klart är nu att vi måste, oavsett partitillhörighet, veta vad som sker när fattar beslutet. Vad innebär tillköp?

– Det är totalt oansvarligt med de ekonomiska förutsättningar Degerfors har, att gå med kollektivtrafiknämndens förslag, utan att veta vad vi får.

Roland Halvarsson anser att det finns förtäkta hot om att inte bussar ska gå till Degerfors om inte kommunen säger ja till förslaget.

– Bussar kommer och går, det är inte det som är problemet, säger Roland Halvarsson. Problemet är att de små kommunerna i länet ska punga ut med stora summor till något de inte vet vad det innebär.

Leif Tallmyren

Peter Pedersen.
Robert Mörk

Mer läsning

Annons