Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjehemmet fick allt för stort ansvar

Degerfors kommun kritiseras hårt för hur man skötte ärendet med familjen vars tvillingdöttrar misshandlades svårt. Allt för stort ansvar lades på familjehemmet när det gällde den ena flickans säkerhet, menar Socialstyrelsen.

Annons

I augusti 2011 hittades en liten flicka död på ett familjehem i norra länsdelen. Det skulle senare visa sig att hon dött av naturliga orsaker, men att både hon och hennes syster hade misshandlats grovt.

Pappan satt under

lång tid häktad misstänkt för misshandeln. Under tiden fick mamman och det överlevande barnet bo kvar på familjehemmet.

Men även mamman var under den här perioden misstänkt för brott. Det här är en av många saker som Socialstyrelsen slår ner på i sin granskning av hur socialnämnden i Degerfors skött ärendet.

Socialstyrelsen anser att nämnden brast i sin bedömning om vilket skydd barnet behövde. Flickan lämnades aldrig ensam med sin mamma, men Socialstyrelsen menar att familjehemmet inte kunde garantera barnets säkerhet.

”Det kan ifrågasättas hur nämnden bedömde att barnets behov av skydd skulle kunna tillgodoses av familjehemmet” står det i rapporten. Socialstyrelsen anmärker också på att båda spädbarnen misshandlades utan att familjehemmet märkte det.

Kritik riktas även

mot social-nämnden i Degerfors på flera andra punkter:

– Ärendet var komplicerat och det är lätt att i efterhand säga att saker kunde ha gjorts annorlunda. Men självklart tar vi till oss av kritiken och får titta på vad som kan förbättras, säger han.

Senast den 1 augusti ska socialnämnden redovisa sina åtgärder för Social-styrelsen.

Degerfors kommun har tidigare gjort en egen lex Sarah-utredning om hur ärendet sköttes. Då kom man fram till att några större misstag inte hade begåtts.

Mer läsning

Annons