Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flicka skadad av saboterad gunga

Ett sabotage på en gungställning i Åtorp slutade med att en flicka skadade sig. Samtidigt har någon skurit sönder vajrar i en kompisgunga vid Brukets skola. Även där kunde allt ha slutat med en olycka.

Annons
Magnus Åberg, lärare på särskolan, knuffar på Simon Erikssons gunga. Magnus berättar att det ofta är nedskräpat och sönderslaget vid Kanadaskogens lekplats.

Tre polisanmälningar har gjorts om lekplatser som vandaliserats.

– Det är otäckt när personer skadar saker som kan skapa otäcka olyckor, säger Christer Gustavsson på kommunens serviceförvaltning.

På Åtorps skola har någon skruvat loss bultarna som håller i gungan i ställningen. En flicka som gungade rasade i backen, hon slogs blodig och hennes glasögon gick sönder.

– På Brukets skola har någon skurit sönder vajrarna i botten på en kompisgunga. Vajrarna går i plaströr och när vaktmästaren kom såg han bitar av plaströr på backen. Det var då han upptäckte sabotaget.

– Det hade kunnat sluta väldigt illa om ungarna gungat.

Vid Kanadaskogens lekplats har någon eldat på ett kombibord och sedan hoppat på bordets vinkeljärn så att det blev platt.

– Vi får in anmälningar nästa varje dag. I bland har folk sparkat sönder hela lekplatser. Ofta får vi städa undan glas efter helger.

Han berättar att Degerfors kommun anlitar ett företag som besiktigar lekplatserna.

– De var klara för några veckor sedan med alla kommunens lekplatser. Sedan har vi utbildat personal inom kommunen, de är inte ISO-certifierade så de får inte slutbesiktiga, men väl kontrollera lekplatserna.

Degerfors kommun polisanmäler all vandalisering.

– Vi får ta cirka 50 000 kronor från vår budget till att laga lekplatser. Det vore bättre att använda pengarna till något nyttigt. Vi skulle kunna köpa en klätterställning med rutschkana och rep. De kostar runt 50 000 kronor.

Mer läsning

Annons