Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga halter krom och nickel

Degerfors Reningsverk har i många år försökt att få bukt med höga halter av krom och nickel i avloppsvattnet.
– Det är vid samma företag som hela tiden orsaker de här problemen, säger va-chef Tony Kölborg. Är inte de senaste proven bra nu, så måste åtgärder vidtas.

Annons
Här inne på Kvarnbergs industriområde finns företagen som har för höga halter av krom och nickel i sina utsläpp. Nu funderar både va-chefen och servicenämnden om det inte är ”dags för tuffare tag” för att få bukt med det mångåriga problemet.

Sedan 2003 finns det för höga halter av krom och nickel i det slam som blir vid reningsverket i Degerfors. Något som skapar stora problem när slammet inte kan användas som gödsel, utan måste deponeras till höga kostnader.

– Det kommer lite krom och nickel från många och då blir det mycket hos oss på reningsverket, säger Tony Kölborg. Med mycket menar jag att det blir långt över gränsvärdet.

Från 2003 till 2009 har utsläppen av krom varit mellan 235 och 480 milligram per kilo torr substans. Gränsvärdet är 100 milligram per kilo. När det gäller nickel varierar utsläppsmängden mellan 175 och 265 milligram per kilo torrsubstans. Gränsvärdet för nickelutsläpp är 50 milligram per kilo.

– Vad som är orsaken till att vi har de här utsläppen vet vi inte riktigt, då det sjunker ibland och sedan är det toppar, säger Kölborg och fortsätter:

– Nu måste vi bli tuffare mot de företag som står för det mesta av utsläppen.

Under veckorna 41-44 har provtagningar gjorts måndag till fredag vid tio punkter. Va-chef Tony Kölberg räknar med att det under nästa vecka kommer analyssvar från de provtagningarna.

– Vad som ska hända efter att vi fått de provsvaren vet jag inte riktigt, säger Kölborg. Men är inte svaren på rätt sida gränsen måste vi ta hjälp av bygg- och miljö. I värsta fall, men det är långt dit, kan de aktuella företagen kopplas bort från det kommunala va-nätet.

Samtidigt som de höga halterna av krom och nickel fortsätter, växer också högarna med slam. Slam som normalt skulle kunna spridas på åkrarna som gödsel.

– Problemet är att vi inte kan göra oss av med slammet, säger Tony Kölborg. Ska vi bli av med det blir det deponi till ett högt pris. 750 kronor per kubik och i dagsläget har vi cirka 600 kubikmeter slam som ligger.

Tony Kölborg säger vidare att det planeras för att göra ett prov med slammet. Provet består i att det blandas med kompostmaterial och sand. Därefter tas nya prover för att få reda på hur krom- och nickelvärdena ser ut. Kölborg poängterar dock att planeringen för detta i nuläget är på ett mycket tidigt stadium.

På servicenämnden är man fundersam över varför det inte går att få någon rätsida på utsläppsproblemen.

 – Vi följer förstås upp det här hela tiden och nu inväntar vi resultaten från de mätningar som gjorts under ett antal veckor, säger servicenämndens ordförande Marianne Högberg.

– Något måste göras nu och jag tror att det här kommer upp på nämnden i december, säger Högberg och fortsätter:

– Det är inte omöjligt att det är dags att koppla in bygg- och miljö nu. Något konstruktivt måste hända då utsläppen har pågått i flera år.

Marianne Högberg säger vidare att, rapporterna de får i nämnden, tyder på att utsläppsmängden varierar, men att det hela tiden är för höga värden.

Slamhögar, cirka 600 kubikmeter, förorenade med krom och nickel ligger utanför Degerfors reningsverk. Deponi är i dagsläget enda sättet för kommunen att bli av med det. Dock till en kostnad av 750 kronor per kubikmeter.
Servicenämnden ordförande Marianne Högberg: ”Det är nog dags att koppla in bygg- och miljö för att få rätsida på det här”.FOTO: ARKIV

Mer läsning

Annons