Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa fängelsestraff i Hells Angels-härva

Av 17 personer som stått åtalade för omfattande ekobrott vid Värmlands tingsrätt fick under gårdagen 15 sina domar. Flera av dem har kopplingar till Hells Angels.

Annons

Det omfattande ekobrottsmålet som nystades upp efter att tungt beväpnade poliser slog till på en rad adresser runt om i Sverige, bland annat mot Hells Angels klubblokal i Hertzöga utanför Karlstad, har äntligen nått sitt slut.

Bland de 17 åtalade fanns tre degerforsare. Ett års fängelse blev straffet för den degerforsare född 1969, där de begångna brotten är grovt bokföringsbrott, grovt rattfylleri, narkotikabrott, grovt skattebrott, dopningsbrott, ringa vapenbrott samt brott mot aktiebolagslagen. Dessutom dömdes han till näringsförbud fyra år framöver.

150 dagsböter

Den andre degerforsaren, född 1962, dömdes till 100 dagsböter á 150 kronor för brott mot aktiebolagslagen, precis som den tredje degerforsaren född 1968.

HA-ledaren som även han stått åtalad, fick gruppens längsta straff – fem års fängelse, tillsammans med två andra HA-medlemmar.

När åtalet väcktes i höstas presenterades en enorm utredning, bestående av cirka 33 000 sidor. Ekobrottshärvan är den största som utretts av Värmlandspolisen och utredningen påbörjades redan 2008.

Skattefiffel

Misstankarna handlade om att de inblandade på olika sätt har medverkat i ett organiserat skattefiffel inom byggbranschen, med falska fakturor, svarta löner och skattefria vinster.

En av personerna i härvan, en 61-årig man hemmahörande i Kristinehamn figurerar i utredningen i en härva av cirka 20 bolag som skrivit ut falska fakturor till ett värde runt 50 miljoner kronor.

Att endast 15 av de 17 åtalade fick sina domar avkunnade beror på att två personer, på grund av sjukdom, kommer att behandlas vid Karlstad tingsrätt vid ett senare tillfälle.

Av de 15 som nu åtalades friades dock tre helt.

Mer läsning

Annons