Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Män avkodade tv-kanaler

En Degerforsbo och en man från Växjö döms tillsammans för att ha sålt och installerat avkodning för tv-kanaler. Det fanns mångmiljonkrav från kanalbolagen men skadestånden minskas betydligt och ogillas i vissa fall helt i Växjö tingsrätts dom. Växjöbon anses vara huvudmannen.

Annons

Utredningen visar att drygt 400 personer sett olika kanaler utan att betala till bolagen Canal Digital, Boxer, Comhem, Tele2 och Viasat.

Tingsrätten utesluter inte att en tredje person varit inblandad och haft ett antal kunder.

Båda männen döms för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning. Straffet för Degerforbon blir villkorlig dom och 80 dagsböter. Växjöbon döms till villkorlig dom med samhällstjänst 100 timmar. Han ska betala nära 2 miljoner i skadestånd, Degerforsbon 26 000.

Vid rättegången berättade huvudmannen att han är mycket tekniskt intresserad.

Han såg det som en utmaning att prova olika tekniska lösningar och säger att han pratade med Degerforsbon, en vän sedan många år.

Huvudmannen uppgav att han först inte tog betalt av kunderna men började göra det när han insåg att några av dem utnyttjat och fört vidare hans kunskaper. Enligt vad han själv sagt kom snabbt mycket pengar in på kontot

Degerforsbon berättade att han började i liten omfattning och att hans kunskap på området är begränsad. Han säger att han inte tjänade mycket på verksamheten.

Polisen fick veta vad som pågick och började spana. Det blev husrannsakan med beslag av utrustning.

Åklagare Henrik Rasmusson hävdade vid rättegången att männen i samförstånd sålt och installerat avkodningen. Om domen överklagas ska det ske till Göta hovrätt senast 3 juni.

Mer läsning

Annons