Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära ny tågolycka på järnvägsbro

En ny olycka var nära att inträffa på järnvägsbron över Letälven natten till lördagen. På samma ställe omkom en 18-årig man 2006 när han gick på järnvägsbron.

Annons
Fotspåren efter ungdomarna i snön vittnar om att det kunde ha skett en tragisk olycka natten mot lördagen.

Det var strax före midnatt som räddningstjänsten och polisen fick larmet, någon kan ha blivit påkörd av ett tåg vid järnvägsövergången vid Letälven i Degerfors. Det var en lokförare som larmat. Tio minuter före larmet passerade lokföraren järnvägsbron över Letälven och såg ett gäng ungdomar på spåret på bron.

Lokföraren tutade och han såg att ungdomarna slängde sig åt sidan. Vid Svartå finns ett spår där tåg kan mötas och då stannade föraren tåget och larmade.

– Lokföraren var ganska skärrade men säker på att han inte kört på någon. Men han var väldigt rädd att någon skulle ha sugits in under tåget när han i hög fart passerade dem, berättar vakthavande befäl Anders Wallin.

– Bron är inte bred och det finns inte mycket att hoppa undan på. Så det är klart att lokföraren var nervös.

Både räddningstjänsten och polisen larmades till platsen.

Larz Eidwall, insatsledare på Räddningstjänsten berättar att det var med en otäck känsla som de åkte ut på larmet.

– Ja det är inte så länge sedan det var en olycka. Vi hjälpte polisen och vi gick runt och letade men vi såg inget som tydde på en olycka och ungdomarna fanns inte kvar vid platsen.

Det var nästan exakt fem år sedan olyckan skedde. Januari 2006 dog en ung degerforsare efter en olycka med ett likartat förlopp som nattens incident. Det var en 18-åringen som tillsammans med några kompisar skulle gena över järnvägsspåret när han blev påkörd av ett ensamt lok. Han fick svåra skador och fördes till Karlskoga lasarett där han senare avled.

När tidningens reporter var på platsen fanns en bred och upptrampad stig upp på bron och den visar att många använder born som gångbro över Letälven. Flera försök har gjorts sedan olyckan 2006 för att stoppa ungdomar att gena över bron. Banverket har satt upp extra staket, men inget har hänt. Röster har höjts om att bygga en cykel- och gångbro bredvid järnvägsbron, men mer än höjda röster har det inte blivit.

Mer läsning

Annons