Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patient fick fel sortsmedicin för hjärtat

En läkare på Pilgårdens vårdcentral i Degerfors har behandlat en patient som sökte hjälp för hjärtproblem fel. Det framkom efter att socialstyrelsen granskat boendet efter en anmälan från en anmälningsläkare.

Annons

Läkaren fick in en patient med hjärtproblem och tog då ett EKG som visade långsam hjärtrytm vilket läkaren inte uppmärksammade. Som läkemedelsbehandling satte läkaren in fel medicin som ger långsammare puls och blir som en broms på hjärtat. När patienten återvänder till vårdcentralen tio dagar senare med biverkningar så upptäcker en annan läkare att patienten behandlats med fel läkemedel.

Socialstyrelsen anser att undersökningen har brister och gör bedömningen att läkaren brustit i noggrannhet vid vård och behandling av patienten.

Pilgårdens vårdcentral gjorde en egen internutredning där man kom fram till att läkaren har haft för hög arbetsbelastning. Socialstyrelsen ser allvarligt på det här som menar att vårdcentralen är skyldiga att ha personal med tillräcklig kompetens och se till att läkarna inte har så stor arbetsbelastning så att det påverkar patientsäkerheten.

Till följd av detta har den aktuella läkaren fått reducerad arbetsbörda.

Mer läsning

Annons