Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röd ort blev historiskt rödare

Här är det vänsterregeln som gäller, inte höger. Redan i ljuskorsningen mellan Medborgargatan och Herrgårdsgatan är det nära att NA:s redaktionsbil prejas av en Volvo 740, vars förare vrider huvudet åt helt fel håll.

Annons
Degerfors dagen efter valet

NA hälsar på i Degerfors, samhället där varannan invånare valde att lägga sin röst på Vänsterpartiet i kommunalvalet.

Degerfors har alltid röstat rött, Socialdemokraterna har styrt och Vänsterpartiet svarat för oppositionen. Söndagen den 19 september 2010 blev historisk. Vänsterpartiet fick egen majoritet och Socialdemokraterna tappade både sju mandat och makten.

Vad var det som hände? Frågande beger vi oss till Vänsterpartiets partilokal på Bruket. Valaffischernas slagord skriker från väggen men i övrigt är det tyst och stilla.

Dörren är låst. Ett par askfat på trappan, överfulla av fimpar, vittnar om att här har det rökts massor. En nervös valvaka?

– Det blev väl sent i natt men resultatet är ingen överraskning, konstaterar Kenneth Sjökvist, apropå valvakan i Bruksgården.

Han sitter tillsammans med Jöran Amtell och Lars-Erik Andersson och fikar på kaféet i järnvägsstationens väntsal.

– Vi brukar sitta och sôla lite här om fotbollen, eller något annat.

Katten Sigge vässar klorna i dörrmattan och utanför stannar intercity-tåget med avgångstid 10.52 mot Karlstad. I övrigt händer absolut ingenting.

– Det här var droppen eller rättare sagt pricken över i. Det var Folkets hus de föll på. Sossarna skulle ha frågat folket vad de ville.

Partisympatierna skiftar kring kaffekopparna men ingen är förvånad över valresultatet.

Nästan samtidigt står Vänsterpartiets starke man, Roland Halvarsson med ett litet medieuppbåd på Medborgarplatsen, framför kommunhuset.

– All politik utgår från lokala förhållanden, travesterar han regeringsformen.

Partikamraten Peter Pedersen som precis lämnat riksdagen för att arbeta politiskt på hemmaplan uttrycker oro över högervindarna.

– Alla ni med hjärtat till vänster. Misströsta inte. Flytta till Degerfors. Här är huspriserna låga, säger han.

I Socialdemokraternas partilokal vid Medborgargatan städas några affischer bort ur skyltfönstret. En hänger kvar. ”Visste du att Folkets hus måste restaureras, även om det inte blir gymnasieskola?” och bredvid ligger en röd badboll.

Degerfors dagen efter valet

Mer läsning

Annons