Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslaget hotellprojektverkar allt mer avlägset

Planerna var minst sagt storslagna. Affärsmannen Agim Ademi skulle bygga ett lyxhotell i lilla Degerfors. Nu har ett drygt år gått och fortfarande har ingenting hänt.
– De tror inte på mig och då kan jag lika gärna bygga någon annanstans, säger Ademi till Kuriren.

Annons
Degerfors gamla badhus var tänkt att bli kontor för Agim Ademis storslagna hotellprojekt i Kanadaskogen. Nu ett år efter att idén lanserades ser det inte ut att bli så mycket av hotellplanerna.

Det var nog många som höjde på ögonbrynen när de läste om den kosovoalbanske affärsmannen Agim Ademis planer på ett hotell i Degerfors.

Femstjärnigt med nattklubb och kasinodel. Ett gigantiskt projekt med Degerforsmått mätt.

Från början skulle satsningen knytas ihop med Fotbollsakademin, men när den lades ner ville Ademi ändå driva vidare projektet.

Men inte mycket har hänt sedan dess.

Mer och mer avlägset

Kuriren får tag på Ademi nere i Kosovo. Han berättar att han har planer på att besöka Degerfors inom kort, men att det tänkta projektet blir mer och mer avlägset.

– Det finns två personer som tror på mig, Nisse Jansson och Jan-Ove Beckman. De har sett mina projekt här nere och förstår vad det handlar om. Men från kommunledningen har det varit väldigt dåligt stöd, säger Ademi som just nu är inne i slutfasen på bygget av ett 14-våningshotell i Pristina.

Skövde i stället?

Nu tänker han i stället försöka driva igenom projektet på annat håll. Genom Albert Bunjaki, med ett förflutet i Degerfors, har Ademi fått kontakter i Skövde.

En delegation från staden har varit nere i Kosovo och tittat på de existerande projekten.

Enligt Ademi diskuteras det nu för fullt kring en stor satsning på ett hotell- och sportkomplex i anslutning till det nybyggda sportcentret i Skövde.

Inte helt borta ur bilden

Degerfors är dock inte helt borta ut bilden. För ett drygt år sedan skrev Ademi på en avsiktsförklaring att köpa det gamla badhuset i Degerfors.

Då var tanken att byggnaden skulle användas som kontor och lokal för byggprojektet.

Nu kan det i stället bli så att Ademi bygger en restaurang.

– Det är möjligt. Får jag bara klartecken så kan jag börja bygga, men det är inte i närheten så stort som vi hade tänkt från början, säger Ademi.

Förstår kritiken

När Ademis planer presenterades för ett drygt år sedan var det Robert Mörk som styrde i Degerfors. Nu har han lämnat sin post och ersatts av Annika Engelbrektsson. När kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträdde i måndags informerades hon om projektet.

– Vi måste ändra på detaljplanen för det gamla badhuset om det ska kunna bli något där, säger hon.

Förstår du Ademis kritik mot kommunen, att ni varit allt för passiva?

– Det är väl så att han inte riktigt är van med hur man jobbar med kommunala beslut i Sverige och då kan jag förstå att han blir frustrerad. Men när det handlar om demokrati så vill vi köra ut det på samråd och då tar det tid, säger hon.

Bakgrund

I mars 2009 skrev tidningen för första gången om den kosovoalbanske affärsmannen Agim Ademis planer på att bygga ett stort hotellkomplex i Kanadaskogen i Degerfors.

Ambitionen var ett hotell med konferensanläggning och affärslokaler.

Projektet skulle ske i samarbete med Fotbollsakademin i Degerfors och locka internationella gäster till orten.

Därmed skulle akademin, som hade ett nedläggningshot över sig, räddas.

– Fullföljer han planen så är det jättetrevligt, sa kommunstyrelsens dåvarande ordförande Robert Mörk (S) till Kuriren.

Till en början tecknade Ademi ett kontrakt med kommunen om att köpa den gamla badhusbyggnaden i Kanada.

Där skulle han initialt ha kontor och arbetslokaler för hotellbygget.

I kontraktet stod att kommunen hade rätt att bryta kontraktet om inget bygge påbörjats inom två år.

Fotbollsakademin lades ner en tid senare, men i en intervju i augusti 2009 berättade Ademi att han fortfarande siktade på att fullfölja bygget.

Mer läsning

Annons