Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolgfors vägrade atttala om vapenaffären

Ett hot mot demokratin. Så säger Svenska Freds Anna Ek om den totalvägran som uppstått om att kommentera påståendet att Saab Bofors Dynamics exporterar pansarvärnsrobotar till Saudiarabien. När Sten Tolgfors besökte Degerfors kretsade såklart frågorna kring detta, vilket irriterade ministern.

Annons

Försvarsminister Sten Tolgfors besökte i går Degerfors och företaget Allstäd Entreprenad AB i syfte att diskutera jobb skapade genom Rot- och Rut-avdrag.

Det lilla mediauppbådet var dock mest intresserade av att få kommentarer kring påståendet om Saab Bofors Dynamics vapenexport till Saudiarabien, vilket Tolgfors konsekvent vägrade ha en åsikt om.

Fråga rätt person

– Ni får fråga rätt person om de här sakerna. Det är UD som är ansvariga. Jag har ingen anledning att kommentera vad jag tycker om Saudiarabien som land, blev svaret på frågorna om vad han som moderat försvarsminister anser om landet, samt om han tycker att Saudiarabien är ett land som Sverige bör exportera vapen till.

För att utveckla det hela ytterligare påminde han om att Inspektionen för strategiska produkter (ISP) helt ligger på UD, liksom att han hävdade att det inte finns varken vita eller svarta listor i den svenska lagen över länder.

Det är Dagens Industri, som genom flera oberoende källor, tagit fram nyheten om vapenexporten till ett av världens mest diktatorstyrda land. En affär som ingen vill kommentera.

Handelsminister Ewa Björling (M) har dock tidigare förnekat försäljningen, medan Saab Bofors Dynamics själva varken vill bekräfta eller dementera.

Att få reda på vem som kan tänkas ta på sig ansvaret för affärsuppgörelsen som sägs ha funnits sedan 2007, men som inte kommit fram förrän nu, är omöjligt. ISP hänvisar till företaget och företaget vill inte kommentera. Som ytterst ansvarig är dock regeringen, men även där bollas frågan vidare.

Oacceptabelt

Ordförande för Svenska Freds, Anna Ek, säger att hon tycker det hela är oacceptabelt.

– Om det är så här bör det utredas av konstitutionsutskottet.

– 2005 tecknade den svenska regeringen ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien och det är det här avtalet som Svenska Fred ser som en dörröppnare, säger Anna Ek.

Även Sten Tolgfors pressekreterare Mikael Östlund lägger fram det hela på det viset.

– Anledningen till Stens besök här i dag är egentligen Rot- och Rut-avdragsjobben. Men att det ställs frågor om det här med Saudiarabien är väl ingen fara. Det är lugnt, för det var ju under den socialdemokratiska regeringen som det första avtalet skrevs, säger han.

Det vapen som påstås att Bofors sålt till Saudiarabien är pansarvärnsroboten kallad Bill 2, säger Saabs informatör Peter Leander, som än en gång upplyser om att företagets enda kommentar i dagsläget är att de varken bekräftar eller dementerar exporten.

Mer läsning

Annons