Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåriga killar hjälpte dement kvinna hem

Den dementa och frysande kvinnan var ute och irrade i villakvarteret på lördagskvällen.När de fyra tonårskillarna fick se henne stannade de och hjälpte henne. Ett par timmar senare var hon tillbaka i tryggheten på äldreboendet.

Annons

De fyra vännerna Oskar Holm, 18 år, Oskar Ekvall, 17 år, Jesper Karlsson, 15 år och Emil Karlsson, 13 år, körde runt i lilla Svartå. Klockan var lite över tio på lördagskvällen.

– Vi hade inte så mycket annat för oss än att åka omkring, säger Oskar Ekvall, och fortsätter berätta:

– När vi kör där på Viltstråket såg vi en liten tant som gick jättesakta. Hon tittade ner i gräset hela tiden som om hon letar efter något. Först börjar de fyra vännerna skratta eftersom de tyckte att hela situationen blev komisk, men sedan bestämde de sig för att vända tillbaka.

– Då märkte vi att hon frös, säger Oskar Ekvall.

De stannade bilen och gick för att fråga hur det var med kvinnan. De fick inget svar utom ett mumlande tillbaka. Tonåringarna hade inte någon vana vid dement person sedan tidigare, men de backade inte för att försöka hjälpa henne. Det var kallt utomhus och kvinnan hade inte några värmande kläder på sig.

– Vi visste inte var hon hörde hemma, så vi försökte knacka dörr för att få hjälp, säger Oskar Ekvall.

Så småningom fick de kontakt med några grannar som visste var kvinnan bodde. Det visade sig hon var i Svartå på permission från äldreboendet i Degerfors, tätorten som ligger en dryg mil från Svartå.

Hennes sambo bor i villa-området, men när han somnat hade kvinnan tagit sig ut. När ingen svarade på knackningar hemma hos sambon fortsatte tonåringarnas sökande efter en anhörig. Så småningom kunde de lokalisera kvinnans barnbarn som också bor i Svartå.

– De här killarna gjorde en fin insats, tycker jag. Hade det varit i Örebro kanske ingen hade brytt sig, säger barnbarnet till NA.

Kunde skjutsas hem

Han ordnade så att kvinnan kunde skjutsas hem till äldreboendet Västergården i Degerfors.

Där på Västergården

kunde NA sammanföra Oskar Ekvall och Emil Karlsson med den gamla kvinnan.

– Den känns fint att se att hon mår bra igen, sa Oskar Ekvall efter mötet.

– De här killarna ska ha rosor för att de hjälpte till. Jag vill ge dem ett stort tack, säger kvinnans dotter Maritta Malinen.

Även polisens press-talesman Torbjörn Carlson håller med:

– Det är roligt att höra att så unga grabbar visar civilkurage och ställer upp när det behövs, säger han.

Mer läsning

Annons