Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras ansvar är en ansvarsfull jakt

Länsstyrelsen ser till älgstammens bevarande. – Vi ser till att man gör rimliga bedömningar av hur många älgar som ska fällas, säger Johanna Månsson Wikland, vilt- och artskyddshandläggare på länsstyrelsen i Örebro län.

Annons

Länsstyrelsen har det övergripande ansvaret för älgjakten, men det är inte de som lägger upp strategin.

– Det finns åtta älgförvaltningsområden i Örebro län. I varje område tas en älgförvaltningsplan fram av en grupp bestående av hälften jägare och hälften markägare, säger Johanna Månsson Wikland.

I planen görs en uppskattning av hur många älgar som finns i området samt hur stora skadorna på skogen är.

– Jägarna vill ha mycket vilt i skogen så att det blir en frisk älgstam att jaga även kommande år medan markägarna vill ha något färre älgar så att det inte blir för stora skador på skogen, säger Johanna och förklarar att i det mötet bestäms antalet älgar som får skjutas.

Rovdjursföreningen hävdar att Sveriges älgstam är klen eftersom jägarna skjuter så kallade ”troféälgar”, stämmer det?

– Det ser nog väldigt olika ut i olika områden. Om jägarna inte tänker efter utan väljer att skjuta de stora, fina tjurarna så finns förstås risken att man skjuter sönder en älgstam.

Johanna berättar att man dock strävar efter att höja kvaliteten på älgstammen i Sverige.

Är jägarna nöjda med älgjakten i Örebro län?

– Vi ska ha en älgstam av hög kvalité och jägarna är själva måna om att vända trenden så den börjar bli allt starkare.

– Många jämför med hur det var förr, när vi inte hade lika mycket varg. Då tyckte de att de fick jaga mer, säger Johanna som förklarar att man anpassar antalet älgar som får skjutas i ett vargrevir.

– Man tar hänsyn till om det är ett vargrevir. I ett område med varg kan inte lika många älgar fällas som i ett område utan varg, eftersom vargen också tar en viss andel av älgstammen.

Mer läsning

Annons