Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det börjar som något spännande"

Både pojkar och flickor skickar nakenbilder till varandra. Internets möjlighet har skapat nya sexbeteenden, och det använder sig nätpedofilerna av.

Annons

Psykoterapeuten Lovisa Bonerfält vid barn- och ungdomspsykiatrin på USÖ ser hur barn blir utnyttjade på nätet:

– Det börjar som något kul och spännande, en sexuell upphetsning, men får förödande konsekvenser för de som råkar ut för en nätpedofil.

I dag skickar både flickor och pojkar nakenbilder till varandra. Anledningarna är blandade. Ungefär hälften av ungdomarna skickar till en pojk- eller flickvän, en del gör det för att få bekräftelse, en del av nyfikenhet och en del gör det för att må bättre.

– Sedan finns det också de som känner sig tvingade eller hotade, säger Lovisa Bonerfält.

Problemen börjar när någon med onda avsikter lurar till sig bilder. Ibland sker det genom att nätpedofilen låtsas vara någon annan, till exempel en jämnårig med fördelaktigt utseende.

Den virituella världen är minst lika riktig och viktig som den verkliga för många uppkopplade.

– En komplimang på internet innebär lika mycket eller till och med mer, säger Lovisa Bonerfält.

Hon har mött tankar om att det är säkrare att ha sex på nätet än i verkligheten.

– Många känner sig inte lika sårbara online, men för mig som möter killar och tjejer där det gått snett har jag personligen oerhört svårt att se fördelarna med detta. Även om det är en god relation och det inte finns några som helst avsikter att sprida bilderna räcker det med att datorn lämnas på av misstag en kort stund, säger Lovisa Bonerfält.

För de som drabbas av nätpedofiler finns det ofta goda möjligheter att kunna gå vidare och få ett bra liv.

– Jag har alltid gott hopp, förutsatt att de unga får ett gott stöd med förståelse och omsorg när traumat blir avslöjat säger Lovisa Bonerfält.

Hjälpen skiljer sig från person till person, utifrån vilka behov som finns.

– Men i stora drag handlar behandlingen om att våga närma sig och sätta ord på sina tankar och känslor. Målet är att ge hjälp att förstå sig själv och också hitta något att hålla sig i för att kunna se en väg framåt och kunna leva ett liv som är gott.

Fick 14 flickor att sexposera - åtalas

Mer läsning

Annons