Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det här är ett tecken på atträttsamhället fungerar"

Länspolismästaren i Örebro känner bedrövelse över vad Göran Lindberg gjort. Men han tar också domen som ett kvitto på att rättssamhället fungerar.

Annons
Bilden är en arkivbild på Kalle Wallin och har inget med händelsen att göra.

Länspolismästaren Kalle Wallin är högsta chef i det område där Göran Lindberg i januari utsatte ett offer för sadistiskt sex. Kalle Wallin är också före detta kollega med skräck-polisen och har suttit på samma möten som Göran Lindberg.

– Vi är många som har lyssnat på honom. Han är stått som förkämpe för kvinnorna och jämställdheten och gjort det till ett varumärke och så fälls han för detta. Det måste finnas någon psykolog som kan förklara detta bättre än jag, säger Kalle Wallin.

Själva domen ser han som ett bevis på att rättssystemet fungerar:

– Det är den första slutsatsen man kan dra här. Oaktat att han tidigare är polischef har processen fortgått och nu är han dömd för ett flertal brott.

När länspolismästaren tänker på offren känner han nedstämdhet.

– Den största bedrövelsen är att han har gjort så här mot andra människor. Nu har brottsoffren fått en viss form av upprättelse i alla fall.

Han hoppas att allmänhetens förtroende för polis inte ska rubbas i och med Göran Lindberg-fallet.

– Vi är 20 000 poliser i Sverige och jag tror att allmänheten är så klok att den inser att han är en enskild person som genomfört detta.

Samtidigt förstår han om folk undrar.

– Vi har satsat stora resurser på att lösa de våldtäkter som varit i Örebro. Samtidigt går Göran Lindberg och gör sig skyldig till samma avskyvärda brott som den gärningsman som vi letar efter.

Mer läsning

Annons