Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det maktlösa folket

Hur ser vårt samhälle ut genom barnens ögon? I dagens papperstidning finns fyra uppslag med barnens egna berättelser. Det handlar om maktlöshet, men också om vuxna som lyssnar och reagerar. Vad gör du?
Köp lösnummer direkt genom att klicka här.

Annons

Flickans huvud vilar mot skolbänken. Hon sover. Runt omkring henne pågår lektionen. Eleverna skriver, räknar, en pojke pratar lågt med läraren, inte alls långt från flickan. Ändå reagerar ingen. De är så vana vid att flickan sover. Om hon alls är där.

En läkare klassar det senare som svält och anmäler till socialtjänsten. Då har flickan gått i förskola och skola i flera år utan att någon reagerat. Eller reagerat har de väl förresten. Reagerat; inte agerat.

Läraren förklarar efteråt att hon sett, men det fanns ju så många andra barn i klassen som behövde hennes hjälp och flickan var svår att nå fram till.

Familjehemsmamman Lena dömer inte. Hon konstaterar bara att barn faktiskt kan svälta i Sverige, utan att någon vuxen slår larm.

Vad har du för erfarenheter? Vad kan vi göra för att alla barn ska bli lyssnade på och sedda? Mejla mig på [email protected] Du får vara anonym. Eller ring mig på 019-15 50 25.

Mer läsning

Annons