Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detta gäller om du vill byta dina klappar

Julhandeln går nu in i fas två – när mängder av klappar ska bytas och lämnas tillbaka.
NA har kollat upp vilka rättigheter du har när du tar med dig de oönskade gåvorna till butiken.

Annons

Låt oss börja med den rent juridiska biten. Har jag rätt att lämna tillbaka julklappen till butiken där den är köpt? Det enkla svaret är: Ja, om köparen har sparat kvittot – och butiken accepterar öppet köp.

Om köparen inte har sparat kvittot blir det genast knivigare.

– Då är det helt och hållet upp till butiken. Väldigt ofta säger butikerna att de inte accepterar öppet köp eller byten om du inte har sparat kvittot, och då har du inga påtryckningsmöjligheter, säger Peter Gustavsson, jurist på Konsumentverket.

Ingen skyldighetÖppet köp och bytesrätt är inga juridiska krav på butiker, utan en frivillig service som de flesta butiken tillhandahåller.

– Den som handlar varan måste fråga om butiken har öppet köp eller bytesrätt, säger Peter Gustavsson.

Konsumenter har heller ingen automatisk rättighet att få lämna tillbaka varan på en butik på annan ort, även om den ingår i samma kedja.

– Det är samma sak där. Man kan inte kräva det. Den ska lämnas in tills amma juridiska person för att rätten till öppet köp och byte ska gälla, säger Peter Gustavsson.

Kan gälla i tio årHan råder också folk som köper presentkort på upplevelser och annat att kolla lite extra vad som gäller.

– Det händer att giltighetstiden är väldigt kort, kanske bara tre månader. Så kolla noga vad som gäller när du köper det.

Om det däremot inte står något datum alls räknas presentkortet som ett löpande skuldebrev och har en giltighetstid på tio år. Då har du gott om tid att boka din spabehandling eller ballongfärd.

Mer läsning

Annons