Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskutera: Hur ska vården bli bättre?

Vårdcentralerna i Örebro län är sämre än riksgenomsnittet på alla punkter. Det visar den patientundersökning som presenterades häromdagen. I dag, torsdag ska primärvårdschefen Karl G. Bartoll chatta med länsinvånarna för att höra vad som ska göras för att det ska bli bättre.

Annons

I den senaste Nationella patientenkäten som presenterades visade det sig att primärvården, vårdcentralerna i Örebrolandstinget vid en jämförelse är sämre på alla punkter, jämfört med riksgenomsnittet för landets vårdcentraler.

På nästan alla punkter har det dessutom blivit sämre de senaste tre åren. Enbart de tillfrågade patienternas uppfattning om helhetsintrycket av primärvården är oförändrat sedan 2009. På en skala från 0 till 100 har helhetsintrycket fått 68. Samma värde som 2009. I hela riket var dock värdet 71, något högre än i Örebro län.

Vad säger du om det här, Karl G. Bartoll, primärvårdsdirektör i Örebro läns landsting?– Det är lite bekymmersamt, vi måste ta oss upp.

Och nu ska du chatta med länsinvånarna. Vad väntar du dig att få ut av det?

– Jag vet inte vad jag ska förvänta mig, utöver en del kritik men jag hoppas också få en del positiva och konkreta exempel på vad vi kan jobba vidare med.

Varför är Örebro landstinget så dåligt i jämförelse med andra?

– Det är svårt att veta, kanske är vi dåliga att kommunicera. Läkarbristen är en hämsko för oss och min ambition är att få fler distriktsläkare i tjänst.

Det finns 30 vårdcentraler i länet, landstinget driver 26 av dessa men det är en privat vårdcentral som var bäst i jämförelsen?

– Ja, det är bara att gratulera Lekebergs vårdcentral som lyckats bra. Men det var också en privat vårdcentral som var sämst, säger Karl G. Bartoll.

Mer läsning

Annons