Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom efter brutalt yx-dåd

28-åringen hade 1,4 promille etanol i blodet och högg en man med yxa i ansiktet. Själv minns han inget av kvällen. Svaret från Örebro tingsrätt – tre års fängsele.

Annons

Dramat utspelades sig på valborgsmässoafton i en ort i norra länsdelen.

Gärningsmannen besökte en vän och de drack tillsammans så mycket alkohol att han själv säger att han inte minns något om kvällen.

Men offren minns och har vittnat i tingsrätten hur 28-åringen tagit sig in på en privat tillställning och sen blivit våldsam när han avvisades.

Till en början slog han en man i ansiktet men lämnade därefter festen. När 28-åringen sen konfronterades av ytterligare en man slog han denne man i ansiktet med knytnäven.

28-åringen gick sen och hämtade en yxa varpå misshandeln fortsatte. Offret fick liggandes ta emot slag med yxan i ansiktet och ådrog sig bland annat en fraktur i vänster ögonhåla.

Att utgången inte blev värre anses vara en ren tillfällighet och åklagaren ansåg att 28-åringen skulle dömas till mordförsök.

Tingsrätten anser dock att ”det inte kan anses ställt utom rimligt tvivel att det måste funnits en avsevärd risk för att de utdelade yxslagen skulle medföra att XX förlorade livet” och därmed döms 28-åringen till grov misshandel.

Så sent som den 13 april dömdes 28-åringen till en månads fängelse för misshandel och straffet påbörjades den 4 maj.

Länsbon väntade alltså redan på att avtjäna fängelsestraf när han delade ut yxslagen.

En rättspsykriatisk undersökning har gjorts på mannen men den visar att han inte utförde dåden under allvarlig psykisk störning.

I stället döms han till tre års fängelse för grov misshandel, misshandel, olaga hot och narkotikabrott.

Mer läsning

Annons