Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms för lögn om våldtäkt

Den 15-åriga flickan ljög och sa att hon hade blivit våldtagen.
Svartsjuka var orsaken. Nu har hon dömts för falsk angivelse.

Annons

Flickan hade sex med mannen under en fest i en lägenhet i december i fjol. De var nyktra och sexualakten var helt frivillig från bådas sida. Ändå valde hon att dagen efter gå till polisen och anmäla att hon hade våldtagits. Anledningen var att en annan flicka var intresserad av mannen, och därför ville hon straffa honom.

För mannen fick det falska utpekandet allvarliga konsekvenser. Han hämtades av polisen framför ögonen på sin familj och fick sedan sitta i förhör i sex-sju timmar.

Han har fortfarande problem att sova, isolerar sig och träffar regelbundet en psykiatriker.

Men det värsta av allt är att folk på orten där han bor tittar snett på honom och tror att han är en våldtäktsman. Han känner att han inte kan bo kvar där längre.

Den 15-åriga flickan försökte först få en kompis att ljuga för hennes skull. Kamraten var med på festen och var väl medveten om att allt skett frivilligt. Men kompisen valde att berätta sanningen för polisen, och då erkände även 15-åringen.

Under rättegången berättade flickan att hon inte trodde att hennes agerande var olagligt. Inte heller kunde hon föreställa sig att mannen skulle råka illa ut. Men tingsrätten anser att hon – trots sin ungdom – borde ha förstått vad konsekvenserna skulle bli.

Nu döms flickan till ungdomsvård. Om hon hade fyllt 21 år hade straffet med största sannolikhet blivit fängelse eftersom brottet är så allvarligt.

Hon ska dessutom betala 36 000 kronor i skadestånd till mannen. Av den summan utgör 20 000 kronor ersättning för den allvarliga kränkning det innebär att bli utpekad som våldtäktsman.

Mer läsning

Annons