Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drink and drive - meninte på dessa fordon

Titt som tätt grips folk för rattfylla – på gräsklippare. Nu har det hänt igen.
– Lagen gäller alla motordrivna fordon som inte förs av gående, säger Bernt Larsson.

Annons

På tisdagskvällen greps en 53-årig man misstänkt för rattfylleri efter att han kört en åkgräsklippare i centrala Odensbacken. Så länge det är ett motordrivet fordon som normalt inte framförs av gående gäller lagen om rattfylleri.

– Motorn behöver inte ens vara påslagen, säger Bernt Larsson, trafikpolischef på polisen i Örebro.

Det fick en 17-årig man från Ulricehamn erfara när han på onsdagen dömdes för rattfylleri av Högsta domstolen. 17-åringen hade sparkat sig fram på en moped med avstängd motor efter att ha satt i sig en flaska tequila, uppger TT.

Men det finns några undantag. Till exempel kan en äldre moped som går att trampa ses som en cykel om motorn inte är påslagen, enligt Bernt Larsson. En åkgräsklippare får däremot inte framföras av en person som har mer än 0,2 promille alkohol i blodet. En självgående gräsklippare som föraren går efter får däremot framföras i berusat tillstånd.

– Den kan man vingla omkring med bäst man vill, säger Bernt Larsson.

Och polisen gör ingen skillnad på terräng och trafikerad väg. Man kan alltså bli gripen även på sin gräsmatta om man druckit några pilsner och sedan gett sig upp på gräsklipparen.

Att köra onykter på cykel är däremot inte olagligt.

– Styrfylla existerar inte. Däremot kan man göra sig skyldig till vårdslöshet i trafik. Om man vinglar omkring eller kör på någon kan man förlora sitt körkort, säger Bernt Larsson.

På sjön gäller i stort samma regelverk som för andra motorfordon sedan en lagändring förra året. Undantaget är roddbåtar och små båtar som går sakta.

Den som hoppar upp på en häst efter några glas kan däremot känna sig lugn – så länge man inte agerar vårdslöst. Även den som kör häst och vagn går säker.

– Det räknas inte som motordrift - trots att det är en hästkraft.

Rattfylleri och vårdslöshet i trafik

Den som kör ett motordrivet fordon med 0,2 promille alkohol i blodet eller mer gör sig skyldig till rattfylleri. Det kan ge indraget körkort och/eller fängelse i högst sex månader.

För grovt rattfylleri döms till fängelse i högst två år. Då ska alkoholkoncentrationen uppgå till minst 1,0 promille i blodet.

Vårdslöshet i trafik är det när en trafikant har visat oaktsamhet som leder till en trafikolycka. Den som döms för vårdslöshet i trafik får dagsböter eller i grova fall fängelse i högst två år.

Mer läsning

Annons