Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drygt 1 200 länsbor skaskriva högskoleprovet

På lördag bänkar sig cirka 50 000 personer runt om i Sverige för att skriva högskoleprovet. I länet är det 1 231 stycken anmälda, berättar Maria Stenfjord, ansvarig på Örebro universitet.

Annons

– Det är ungefär lika många som förra hösten. Det är alltid färre personer som skriver på hösten än på våren eftersom de flesta söker in till höstutbildningarna.

Mer än en tredjedel av platserna på högskolan går till den som har ett resultat från högskoleprovet. Till vissa utbildningar, exempelvis läkar- och veterinärutbildningar är det nästan ett måste att göra högskoleprovet för att komma in.

Resultatet av provet kan användas i fem år. Det är alltid det bästa resultat från de senaste fem åren som gäller. Om du har skrivit provet våren 2010 är resultatet giltigt till 30 juni 2015, det vill säga över urvalet till höstterminen. Resultatet kan alltså användas sista gången för att ansöka till utbildning som startar hösten 2015.

Fler frågor

Från och med nästa höst kommer ett nytt högskoleprov där antalet frågor utökas från 122 till 160, men provtiden förändras inte eftersom det blir färre tidskrävande texter att läsa. Provet delas också upp i ett kvantitativt och ett verbalt block som får samma värde. Det innebär att den kvantativa delen blir mycket viktigare än i högskoleprovets nuvarande format, där den bara utgör en tredjedel.

Svar på lördag

Förutom i Örebro finns möjligheter att skriva på fyra andra ställen i länet, Lindesberg, Hällefors, Hallsberg och Karlskoga.

Blir du nyfiken på svaren så hittar du dem på studera.nu på lördag, efter klockan 17.

Nästa års första högskoleprov görs den 2 april. Anmälan senast den 15 februari.

Mer läsning

Annons