Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Du är otroligt brapå härskarteknik"

Folkpartiets nya ledare Anna Ågerfalks debutdebatt i fullmäktige mot Socialdemokraternas ledare Marie-Louise Forsberg-Fransson blev stormig. FP-ledaren anklagade S-ledaren för att använda sig av härskartekniker.

Annons

I sitt debuttal i landstingsfullmäktige på tisdagen gick Folkpartiets nya landstingsråd Anna Ågerfalk ut med hård kritik.

Hon nämnde bland annat brister i kompetensen på äldres sjukdomar, oförmåga att korta vårdköerna, och avsaknad av idéer för att lösa läkarbristen i primärvården. Hon kritiserade också den politiska organisationen och talade om en sluten budgetprocess från majoritetens sida.

När sedan Socialdemokraternas ledare Marie-Louise Forsberg-Fransson gick upp i talarstolen för att bemöta kritiken öppnade hon på ett sätt som kunde uppfattas ironiskt. S-ledaren sa:

– Välkommen till landstinget Anna, jättekul. En debattör som redan har sett alla möjligheter till utveckling, välkommen.

Sedan fortsatte hon sitt tal med ett försvar av majoritetens politik.

Anna Ågerfalk bemötte Marie-Louise Forsberg-Fransson direkt därpå från talarstolen:

– Du och jag har gått samma kurser vad det gäller härskartekniker och jag tycker att du är otroligt bra på att använda dem. Tack för att jag är välkommen till landstinget. Även om jag inte funnits i den här verksamheten har jag funnits i ganska många offentligstyrda verksamheter runt om i landet så en viss erfarenhet har jag av det.

Idag står Anna Ågerfalk kvar vid sin kritik. Så här förklarar hon sin anklagelse om härskarteknik:

– Jag tycker att Marie-Louise Forsberg-Fransson generellt använder ett tufft tonläge. Det välkommen hon säger känns inte så välkomnande, utan mer att hon försöker förminska mig - som att jag inte hade rätt att ha synpunkter eller idéer eller analysera landstingets verksamhet och den budget hon har lämnat.

Men är det inte bra med hårda debatter i politiken så att de politiska alternativen framstår tydligt och klart för väljarna?– Det är det jag vill, men för den skull måste man kunna ha respekt för varandra och hålla en trevlig attityd. Man får inte falla i den fällan att man använder debattknep, som det här egentligen är, för att slå undan den andres argument, säger Anna Ågerfalk.

Marie-Louise Forsberg-Franssons förklaring är att hon kände sig påhoppad av Anna Ågerfalk.

– Jag försvarade mig kanske lite för spetsigt, säger hon.

S-ledaren menar att Anna Ågerfalk gick till personangrepp och hela tiden nämnde hennes namn.

– Det var som om det skulle vara min budget, men så är det ju inte. Det var också andra som kände så och gick upp i talarstolen för att påpeka att det handlar om en överenskommelse mellan flera partier, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Mer läsning

Annons