Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare bygglov från och med i dag

I dag börjar nya bygg- och planlagen att gälla. Det innebär att du har rätt att få besked inom tio veckor när du sökt bygglov - men avgifterna höjs kraftigt.

Annons

I Örebro kommun ökar avgiften med runt 40 procent för ett nybygge av enplansvilla med garage. Att söka strandskyddsdispens och ansökan om att installera en eldstad blir också betydligt dyrare.

– Ingenting inom bygglovsverksamheten ska finansieras genom skatten. Den ska vara helt avgiftsfinansierad, förklarar Martin Willén, kommunens bygglovschef.

Enligt beräkningar från Sveriges kommuner och landsting, SKL, rör det sig om en höjning på runt 20–30 procent.

En av flera nyheter som gör att avgiften ökar är att kommunen i framtiden alltid ska göra minst ett platsbesök under bygget.

En del av syftet med förändringen är att dåliga byggen och fuskbyggen ska minskas något.

Avgifter i länet

Askersund, Laxå och Lekeberg (Sydnärkes byggförvaltning):

– Vi kommer att gå på det förslag som kommer från SKL. Generellt sett på de vanligaste bygglovsåtgärderna kommer det att bli en höjning med 50 procent, säger Kenneth Berglund.

Hallsbergs kommun kommer att justera nivån uppåt och kommer att följa SKL:s rekommendationer.

I Kumla kommun kostar bygglovet för en normalstor villa 13 900 kronor och då är nybyggnadskartan inkluderad. Motsvarande bygglov efter den 2 maj kommer att gå på 19 150 kronor alternativt 23 900.

Bergslagens miljö- och byggnämnd, där Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora ingår:

Hanteringen av bygglov kommer att bli mer omfattande och därmed blir avgifterna högre. Det finns dock inga färdiga förslag till politikerna om hur en ny taxa ska utformas. När ett sådant väl har tagits fram ska sedan Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Noras kommuners respektive fullmäktigen besluta om en eventuell ny taxa.

Fotnot: Uppgifterna är insamlade av NA den 8 april.

Mer läsning

Annons