Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrbara surftimmar för företag

Upp till tre timmar per dag, i extrema fall ännu mer tid ägnas åt privata aktiviteter på jobbet och där ligger e-post och surfande på internet i topp.

Annons

– Det vore svårt annars att förklara alla aktiviteter på bloggar och Facebook till exempel om folk inte tog tid från sitt arbete, säger Roland Paulsen, doktorand på sociologiska institutionen vid Uppsala universitet som forskar om vad vi gör på vår arbetstid.

Inte alltid maskning

Det finns internationell forskning, bland annat från USA och Tyskland som visar att kontors-anställda ägnar mellan 1,5 och tre timmar åt privata aktiviteter på jobbet varje dag.

– Det är tveksamt om förhållandena i Sverige skulle skilja sig så mycket, säger Roland Paulsen och berättar om en intervju-studie han gjort med personer som ägnar halva sin arbetstid eller mer till privata ärenden.

– Det är vad jag kallar ett antal ”kritiska fall” som naturligtvis redovisar förhållanden klart över medel.

– Det är inte alltid en fråga om maskning, utan i många fall handlar det om man helt enkelt inte får arbetsuppgifter så att det fyller en hel arbetsdag, säger Roland Paulsen.

Han understryker att det här handlar om relativt privilegierade grupper kontorsanställda som är betydligt mindre övervakade, jämfört med andra grupper som kontrolleras mycket hårdare.

– Det finns olika toleranströsklar. Inte minst mellan kontorsanställda och de som arbetar i produktionen. De här studierna handlar uteslutande om kontorsanställda.

Föder en industri

Att det ändå inte rör sig om ett marginellt fenomen visar det faktum att det föder en egen industri. Där arbetar dataföretag med att utveckla och sälja olika filter och övervakningssystem till arbetsgivare för att de ska kunna kontrollera de anställda och deras aktiviteter vid datorn.

– Vi ser i dag även nya, mer tillåtande företag, kontoren för Google och Facebook framstår som rena lekstugor och webbföretag och reklambyråer har inget behov av att kontrollera. Där är det som är tveksamt eller förbjudet på andra arbetsplatser ofta tillåtet.

– Det här visar att gränsen mellan arbete och fritid luckras upp lite grand, precis som det finns annan forskning som visar på hur vi arbetar mer på vår fritid, säger Roland Paulsen.

Mer läsning

Annons