Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter festerna – försiktig med resterna

Bakterier kan växa till sig i nästan all julmat utom sill. Det säger mikrobiolog Mats Lindblad på Statens livsmedelsverk som NA vände sig till med frågan: Hur länge står sig julmaten?

Annons

Julmaten åker ut och in ur kylskåpet. Om man inte tar hand om den på rätt sätt finns det risk att man blir magsjuk. Eller att maten måste slängas.

– Ingen mat bör stå framme i rumstemperatur mer än några timmar. Hur länge julmaten står sig i kylskåpet är svårare att säga generellt.

Några generella råd för hur julmat ska hanteras kan Mats Lindblad dock ge:

Tvätta dig mycket noga om händerna innan du hanterar all julmat. Många människor bär på stafylokocker på händerna och denna bakterie kan ge upphov till matförgiftning när den växer till sig på livsmedel.

Tag inte ut mer ur kylskåpet än vad som går åt vid den närmaste måltiden.

Laga absolut inte julmat eller plocka med den om du nyss varit magsjuk.

Kyl ner mat som du tillagar och inte ska äta direkt. Antingen i kallt vattenbad eller på balkongen. Det gäller förstås hela året.

Här kommer några mer speciella råd som gäller julens maträtter:

Ägghalvor

– Om man skulle råka ha stafylokocker på händerna, och om man inte tvättar sig ordentligt, hamnar de på ägget då man skalar det. Noggrann handtvätt gäller därför innan man skalar äggen, säger Mats Lindblad.

– Ska man vara på den säkra sidan bör inte ägghalvor stå framme i rumstemperatur mer än två timmar. Jag skulle inte äta ett kokt ägg som exempelvis glömts ute över natten.

På branschorganisationen Svenska äggs hemsida uppger man att hårdkokta, hela ägg står sig 5–7 dagar i kylskåp. Om de inte skalats.

Rökt eller gravad lax

– Köper man vakuumpac-kad lax i affären har den oftast tre veckors hållbarhet i obruten förpackning. Hemgravad lax har kortare hållbarhet, menar Mats Lindblad.

Förpac-kad gravad och rökt fisk är de livsmedel där risken för listeria visat sig vara störst.

Därför menar livsmedelsverket att man ska äta fisken så nygjord som möj-ligt.

Äldre personer med nedsatt immunförsvar och gravida avråds helt från att äta gravad eller rökt lax.

Listeriabakterien dör vid upphettning till minst 70 grader.

Men den tål både frysning och hög salthalt. Generellt är dock risken att drabbas av listeriainfektion liten för en frisk person.

På senare år har 60-70 personer om året drabbats av mag-tarmbesvär, influensaliknande symptom och i svårare fall blodförgiftning och hjärnhinneinflammation av listeria. Många har ätit opastöriserade ostar. När man skär upp laxen gäller samma hygienråd som för ägg.

– Rökning av exempelvis lax stoppar inte tillväxten av bakterier, vilket är en vanlig uppfattning, säger Mats Lindblad.

Leverpastej

– Den köpta leverpastejen har oftast värmebehandlats i sin förpackning och sedan förslutits vilket gett den ett mycket bra skydd mot bakterier, Hur länge den hemgjorda står sig beror delvis på vilken handhygien man har då man hanterar den.

Skinka

Den som skär skinkan bör först ha tvättat händerna. Och skärverk tyg och skärbräda.

– Och så är det lämpligt att inte ha skinkan framme i rumstemperatur för länge utan ta ut så mycket varje gång som går åt.

– Det går inte att säga exakt hur länge julskinkan står sig. Det beror bland annat på vilken temperatur man har i sitt kylskåp. Livsmedelsverket rekommenderar 4-5 plusgrader.

Finska livsmedelsverket Evira skriver på sin hemsida att julskinka bör ätas inom en vecka och helst före nyår.

Sill

Sill som är inlagd i en ättikslag tillhör den julmat som står sig allra bäst. De beror på att bakterier inte gillar den sura miljön.

Branschorganisationen Svensk fisk menar att köpt sill som ligger i klar lag i en glasburk kan stå sig i flera månader i kylskåp efter att man öppnat burken.

Hur länge den hemmagjorda sillen står sig – ja, där beror det återigen på handhygienen. Och receptet.

Tio-tolv dagar står den sig i alla fall enligt Svensk fisk. Sillinläggningar med krämiga såser är annorlunda. Där handlar det om en-två veckor i kylskåp.

Janssons frestelse

Om du får ansjovis över efter att du tillagat en frestelse ska du lägga över den i en glas- eller plastburk och sedan inte förvara den mer än två-tre dagar i kylskåpet enligt Svensk fisk.

Hur länge Janssons frestelse står sig beror på hur den hanteras. Det är bättre att göra flera små formar och värma en i taget än att värma upp samma stora form flera gånger om.

Risgrynsgröt och Ris à la Malta

– Om den inte ska ätas direkt så kyl ner den. Ingen mat mår heller bra av att varmhållas under lång tid, säger mikrobiolog Mats Lindblad.

Omkring 500 000 svenskar blir årligen magsjuka av mat de antingen ätit hemma eller på restaurang. Ytterligare 250 000 blir sjuka av mat de ätit utomlands.

Mer läsning

Annons