Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter NA:s artikel: Sajten med förbjudna elhalsband ändrad

Internetföretaget som säljer förbjudna elhalsband påstår att det vänder sig mot utlandet – men informationen var riktad till svenska köpare.
Dagen efter NA:s artikel har hemsidan ändrats.

Annons
Hemsidan elhalsband.se säljer halsband och osynliga stängsel som ger hundarna elstötar. Sådana redskap är föbjudna i Sverige.

Na.se berättade i går om sajten elhalsband.se som säljer förbjudna elhalsband och osynliga elstängsel för hundar.

Sajten är anmäld till Konsumentverket flera gånger, och myndigheten ansåg redan 2009 att företaget bröt mot Marknadsföringslagen eftersom sajten uppmuntrade kunderna att köpa otillåtna varor.

Inget händeFörsäljaren lovade då att ändra informationen på sajten och bara vända sig till utländska kunder, men som NA kunde berätta i går hade inget hänt.

På sajten gavs fortfarande svenska instruktioner för hur kunden skulle gå till väga för att beställa varor, och det telefonnummer som anges stod skrivet utan något landsnummer före. Det stod också att varor endast kan beställas mot postförskott inom Sveriges gränser.

- Det är ganska klart att det är den svenska marknaden man vänder sig till, sa Johan Beck-Friis på Veterinärförbundet i gårdagens artikel.

Svensk sloganSajtens ägare, en man i Småland, bekräftar att företaget har flera svenska kunder.

- Nog säljer vi några stycken, men jag kan ju inte veta om folk ljuger för mig när de säger att de ska ha dem för att träna sin hund i Norge, sa han till na.se i går.

Dagen efter NA:s artikel är dock all information på svenska borttagen från elhalsband.se. Utom sajtens slogan, som fortfarande lyder: ”En lydig hund, är en lycklig hund”.

Olagliga hjälpmedelElhalsband och så kallade osynliga stängsel är förbjudna att använda i Sverige sedan flera år tillbaka. Även Danmark och Finland har förbjudit redskapen.

- Osynliga elstängsel är nästan ännu värre än halsbanden. Hunden förstår ju inte att den korsar en osynlig gräns, så det blir det obegripligt för hunden varför den får en elstöt, säger Johan Beck-Friis.

Mer läsning

Annons