Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eilas ”lilla påskägg” sparar tid och hjärta

Eila Bernövall kallar det sitt lilla påskägg. Under åtta minuter strålar kulan i hennes bröst bort eventuella cancerrester. 

Annons

Den lilla äppelformade plastkulan sparar henne många sjukhusbesök och hennes hjärta påfrestningen av stora stråldoser. 67-åriga Eila Bernövall från Nora deltar i en studie med 50 patienter, och är glad att få vara med och prova den nya strålmetoden.

– Jag kommer från Finland och har hört av vänner där hur de strålats och strålats. I stället för att behöva åka till sjukhuset varje vardag i fem veckor får jag det här avklarat direkt, berättar hon.

Kirurgen Göran Liljegren opererar in kulan som ska stråla bort cancerceller som kanske kan finnas kvar trots att tumören i bröstet opererats bort. Kulan läggs in i hålrummet i bröstet där tumören tidigare satt. Eilas operation tar 15 minuter och Göran Liljegren lyckas få vävnaden inne i bröstet att sluta helt tätt runt kulan. Det syns på den röntgen som Eila går igenom direkt efter operationen.

– Det var ju bra att NA kom den här dagen, skämtar Göran Liljegren efteråt om den lyckade kirurgin.

Eftersom den minsta kulan passade Eila och vävnaden sluter så tätt runt den tog bestrålningen bara åtta minuter. Sedan har kulan gjort sitt och kan opereras ut igen.

Mindre än två timmar har gått sedan Eila kom till sjukhuset. En sjuksköterska kommer in med en stor kaffebricka och Eila får fira den lyckade behandlingen på sängkanten.

– Det här känns jättebra. Nu ska jag hem och påskstäda, säger hon.

Eilas läkare, onkologen Bengt Johansson, har utformat kulan i samarbete med sjukhusfysikern Leif Karlsson, ett arbete som tog ett halvår.  Den var tvungen att ha precis rätt form. Strålningen måste utgå exakt från mitten. Nu finns kulan i fyra storlekar och 40 bröstcancerpatienter har strålats med hjälp av den. Återstår ytterligare tio och sedan är studien färdig. Men Bengt Johansson hoppas på en fortsättning.

– Vi vill att fler cancercentra ska ansluta sig, berättar han.

Brachyterapi kallas metoden på fackspråk och det betyder strålbehandling i direktkontakt med vävnaden.

– Den sammanlagda tidsvinsten är väldigt stor för patienterna. Det rör sig om tiotals veckor, säger Bengt Johansson.

Men är det här en säker metod?

– Ja, det anser vi. Vi kommer att fortsätta att följa upp resultaten över tid för att få svar på om vår metod är säker, svarar Bengt Johansson.

– Vi vet att den är tidsbesparande och skonsam för patienten och att det är en ekonomisk metod för sjukhuset, men vi behöver få veta den ger lika bra resultat som strålbehandling av hela bröstet. Cancerbehandlingar måste följas upp lång tid upp under en lång tid för att få säkra svar.

Brachyterapi

Brachyterapi betyder strålbehandling i direktkontakt med vävnaden.

Cirka 8 000 personer får bröstcancer varje år. Metoden med direktstrålning kan passa för omkring 10-20 procent av dem.

För att metoden ska passa ska patienten vara 50 år eller äldre och tumören ska vara mindre än fem centimeter. Den får inte vara spridd till armhålan.

När det handlar om andra tumörer passar andra behandlingar bättre.

Mer läsning

Annons