Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekologisk mjölk ger bättre betalt

Lågt mjölkpris och viljan att utveckla verksamheten är anledning till omställning från konventionell till ekologisk mjölkproduktion. Johan Linderkers tror inte att bättre regionala förutsättningar gjort att Örebro län toppar listan över andel ekologiska mjölkkor.

Annons
ARBETSKAMRATER. Johan Linderkers driver ekologiskt lantbruk på Röda gården sedan 2011. På gården finns 150 kor plus kvigor och kalvar. Foto: Helena Björk

Länet. Den 27 juni rapporterade Jordbruksverket att Örebro län är bäst i landet på ekologisk mjölk med 35 procent ekologiskt producerande kor. Enligt miljömålen som antagits av riksdagen bidrar detta på två sätt: skapandet av en giftfri miljö och ett rikt odlingslandskap.

– Om myndigheterna skapar förutsättningar för ekologisk produktion, så är det inte avgörande för oss, även om det säkert bidrar på något sätt, säger Johan Linderkers som driver Röda Gården i Öskevik tillsammans med frun Birgitta och flera anställda.

– Vi kämpar mot ett lågt mjölkpris. Flaskvatten har ett högre literpris än mjölk i dag. Ekonomin är därför huvudorsaken till att vi producerar ekologiskt – inte ideologin.

Valet ger dem 76 öre mer per liter såld mjölk. Kalvarna får mjölk direkt från korna i stället för ihopvispat pulver, djuren har gräsbaserad foderstat och majoriteten av fodret odlas på gården – utan bekämpningsmedel eller konstgödsel. Det är de stora skillnaderna mellan ekologisk och konventionell mjölkproduktion. Utan bekämpningsmedel och näringstillskott är jordbruket mer sårbart för skadeinsekter och ogynnsamt väder. Det kräver att de är ännu bättre förberedda.

– Vi känner ett ansvar för bygden eftersom vi brukar den mesta av marken häromkring. Grannarna är glada att vi håller landskapet öppet, säger han.

En röd tråd följer Johan Linderkers tanke om verksamheten. Mejeriet och slakteriet de levererar till är de på kortast avstånd. Ambitionen är hela tiden att minska transporterna. I traktorernas bränsletankar skvalpar diesel med högsta möjliga andel rapsolja.

Mejeriet levererar Röda gårdens mjölk vidare till Coop. Någon direkt skillnad för länets konsumenter gör därför inte topprankingen i eko-kor: sortimentet i butikerna avgörs av inköparen, vilket i sin tur är en effekt av vad som säljer bra.

Framtidens lantbruk kommer att präglas av resurssnålhet, tror Johan Linderkers. Att hålla nere transporter och producera egen energi. På gården produceras bränsleflis till Nora kommuns fjärrvärme, vattenkraft och så den ekologiska mjölken. Och planer på högkvalitativ egenproducerad ost finns – men än så länge bara i Johans huvud.

Mjölk

Antalet kor i ekologisk mjölkproduktion i Sverige var 2012 cirka 47 600 - en ökning med åtta procent från 2011.

Andelen ekologiska mjölkkor är högst i Örebro län, med 35 procent, före Uppsala län på 32 procent. Norrbotten ligger lägst med 3 procent.

2012 fanns 345 500 mjölkkor i Sverige.

Genomsnittet samma år låg på 70 kor per gård.

I Örebro län fanns totalt 94 mjölkgårdar 2012.

En liter vanlig mjölk

från Arla kostar i dag

8,50 kronor.

En liter ekologisk mjölk kostar i dag 10,50 kronor.

Bonden får ungefär 3,70 kronor för en liter vanlig mjölk.

En ekologisk bonde får ungefär 4,50 kronor för en liter mjölk.

Mer läsning

Annons