Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En häst död och tre skadade- ägare anmäls för djurplågeri

En hästägare i Sydnärke misstänks för djurplågeri efter att en av hästarna hittats död i en hage under söndagseftermiddagen. Tre andra hästar fanns i hagen och enligt polisens anmälan var även de i dåligt skick.

Annons

Det var vid 17-tiden på söndagen som en polispatrull kallades till platsen efter att en granne ringt och sagt att en häst låg död i en hage. När poliserna kom till gården konstaterade de att hästen var död och att de andra tre hästarna också såg ut att vara i dåligt skick.

Bortrest

Vidare står i den anmälan som polisen själv upprättade att ägaren ska ha varit bortrest i en vecka och att det inte fanns tillräckligt med foder och halm till hästarna. Ägaren misstänks nu för djurplågeri, ett brott som kan ge upp till två års fängelse enligt Christer Hjärtmyr, kommissarie på tillståndsenheten i Örebro, som nu tagit över ärendet.

– Man kan misstänka att det är bristande tillsyn som är orsaken till att hästen dog. Men det får ju den vidare undersökningen utvisa, om det är anledningen eller om hästen dött av naturliga orsaker, säger Hjärtmyr.

Under söndagskvällen genomfördes även en brottsplatsundersökning på platsen där hästen hittades och bland annat har man dokumenterat hagen med foton.

Åklagaren tar över

Ärendet går enligt Hjärtmyr nu vidare till åklagarkammaren, där en förundersökningsledare ska utses. När det gäller de tre andra hästarna i hagen har länsstyrelsens djurskydd kopplats in.

– De får bedöma utifrån sin profession vad som ska göras med de hästarna. Innan polispatrullen lämnade platsen under söndagen såg de i alla fall till att det fanns tillräckligt med foder och halm för de tre hästarna, säger Christer Hjärtmyr, som på måndagen var osäker på om polisen hade lyckats komma i kontakt med hästägaren.

Handläggare till platsen

Enligt Gunilla Ekberg på länsstyrelsens djurskyddsenhet räknade man med att skicka ut en handläggare till platsen under måndagen. Hon vill inte spekulera i vilka eventuella åtgärder som kan vidtas för de andra hästarna.

– Vi ska åka ut och titta hur de andra hästarna ser ut. Vi åker ut med öppna ögon och ser vad som behöver ses där och då, säger Ekberg.

Mer läsning

Annons