Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En månads regn under en dag

(UPPDATERAD 07.55) Trött på regnet? Bit ihop i så fall, i dag kommer det att regna riktigt ordentligt. Kanske nästan lika mycket som det gör på en hel månad.

Annons
Oväder. I dag väntas det regna rejält i framför allt Örebro och de södra länsdelarna. Mellan 35 och 45 millimeter ska falla över länet. En normal junimånad regnar det i snitt 51 millimeter.

SMHI:s väderprognos för måndagen var dyster läsning för alla soldyrkare i Örebro län. Hela 35–45 millimeter väntas falla över länet under måndagsdygnet. Som jämförelse kan man nämna att det kommer 51 millimeter regn i snitt under en normal junimånad.

SMHI har därför utfärdat en klass 1-varning för Örebro län, Östergötlands län, Södermanlands län, Kalmar län och Jönköpings län.

– Det område som kommer att drabbas värst sträcker sig från norra Småland upp till Örebro, sa SMHI-meteorologen Claes Gratte på söndagseftermiddagen.

– Det startar på natten mot måndagen med ett ihållande regn och fortsätter så fram till sent på eftermiddagen då det övergår till skurar.

Klass 1-varning

Även om Örebro och södra länsdelarna troligen får mest regn så lär det inte bli allt för muntert väder i övriga delar av länet.

– Det kommer att regna ganska rejält ända upp till Siljan, säger Claes Gratte.

SMHI har gått ut med en klass 1-varning, vilket är den lägsta graden av varning. Och någon större fara för trafiken lär det inte bli.

– Vi har haft viss kontakt med SJ, men vi har inte gått ut med någon varning om underminerade vägar. Däremot måste man ju köra långsamt när det regnar så här mycket, säger Gratte.

”Begränsade aktiviteter”

Gösta Boo som är med och arrangerar Rotarys dagläger för barn i Örebro vid Korpens anläggning i Ässundet, Hjälmaren, tog vädervarningen med ro.

– Om det regnar för mycket kanske det blir begränsade aktiviteter, eller så får vi väl åka hem igen, sa Gösta till NA på söndagseftermiddagen.

– Normalt fiskar vi, åker båt och badar med barnen. Men vi är vana vid att anpassa oss till vädret och har möjlighet att hålla till inomhus. Vi får helt enkelt ta ett beslut i morgon bitti (läs måndag) om hur vi ska göra.

Barnen får trösta sig med att vädret ska bli bättre under resten av veckan.

– Det blir skurväder, förklarar Claes Gratte.

Mer läsning

Annons