Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sommar i två akter

Högtryck, sol och bad. Så såg början av sommaren ut för många. Länge såg det ut som om vi skulle få en rekordsommar. Men ungefär i mitten av sommaren förändrades vädret.

Annons

Sommaren inleddes med högtryck, sol och värme. Den absoluta toppen hade Örebro en bit in i juli.

Söndagen den 11 juli slogs värmerekord för juli månad. Temperaturen var då uppe i 33,3 grader och tangerade 1941 års värmetopp för juli.

Två dagar senare blev vädret ostadigare.

Den 13 juli, ungefär halvvägs genom sommarmånaderna, så drog ett stort åskoväder genom Mellansverige, inklusive länet. Med åskan kom regnet och på flera ställen rapporterades om översvämmade vägar, nedfallna träd och vattenfyllda källare. Lindesberg var bland de orter som drabbades värst med flera vattenfyllda källare. Blixten var under den tisdagen framme 2 864 gånger.

Och därefter har lågtrycket hållit i sig. I juli fick Örebro 138 mm regn. Normalt brukar det regna 64 mm. Trots det kraftiga regnet har SMHI:s hydrologer inte märkt av några stora konsekvenser. I vattendragen steg flödet med några procent. Under augusti ligger vattenflödena under det normala.

Men lågtrycket verkar vara här för att stanna.

- Grejen är väl att vi nu har normala temperaturer för årstiden. Det är fortfarande sommar enligt vår definition. Vi har normala, till och med över normala temperaturer. Kanske känns det värre för att man vande sig vid den där hettan i början av sommaren, säger SMHI:s meteorolog Linnea Rehn.

Under helgen kommer det ostadiga vädret att fortsätta fram till söndag. Då kommer ett högtryck tillbaka.

- I dag torsdag blir det risk för regn och åska. I morgon kommer ett regnväder in över västkusten och sannolikt drar det in över Närke också. Men det kommer inte bli så mycket regn, mest spridda skurar och växlande molnighet, säger Linnea Rehn.

På söndag kommer ett högtryck tillbaka. Men inte alls i samma paritet som med värmen under första halvan av sommaren.

- Det blir inte så jättehöga temperaturer. Runt 20 grader, inte mer än så, säger Linnea Rehn.

Kommer vi får se samma högtryck som i början av sommaren?

- Närmaste veckan kommer det inte tillbaks. Och vi ser inga tendenser framöver för samma högtryck. Men det är svårt att veta längre fram än 10 dagar Som det ser ut just nu kommer vi inte få se det.

Mer läsning

Annons