Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Englas mördare granskadför våldsbrott i Örebro län

Dubbelmördaren Anders Eklund har granskats i utredningar om ett 20-tal grova våldsbrott i Örebro län. Nu är Rikskriminalens undersökning klar.

Annons
Anders Eklund.

Rikskriminalen tog fram ouppklarade fall med möjlig anknytning till Anders Eklund och lämnade till Örebropolisen för undersökning. Men det har inte gått att binda honom till något av brotten i länet.

Flera besök i Örebro län

– Det handlade om grova våldsbrott av olika slag. Eklund har i arbetet som lastbilschaufför besökt Örebro län vid flera tillfällen under många år. Därmed var det befogat att göra undersökningen, säger Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson.

Totalt 396 brott

Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp började kontrollen med granskning av tusentals ouppklarade brottsfall i Sverige. Gruppen hade till slut 396 brott, runt om i landet, att kontrollera närmare. Bland annat mord, dråp, människorov, försvinnanden och grova sexualbrott.

I närområdet

Det var fall där Eklund befunnit sig i närområdet vid tidpunkten för brotten. Anders Wretling, sektionschef på Rikskriminalen, beskriver att specialgruppen följt Eklund 20 år tillbaka i tiden och samlat en mängd fakta som matats in i en databas.

Jämförelser har sedan gjort mellan uppgifter om var han befunnit sig och datum och tid för ouppklarade brott.

Lastbilschaufför

Anders Eklund började som lastbilschaufför 1987 med stor del av Sverige som arbetsplats, i vissa fall också med körningar till andra länder.

Eva von Vogelsang, chef för gruppen, säger att kontakter även tagits mellan svensk polis och polisenheter utomlands.

Telefontrafik

I granskningen har Rikskriminalen använt polisutredningar, körjournaler, färdskrivarblad sammanställningar över telefontrafik och mycket annat.

I en del fall har Eklund direkt kunnat avföras, i andra fall går gruppen vidare genom att lämna över till polisen i respektive län.

Inga kopplingar

Fallen som sorterades ut för Örebro län har undersökts av örebropolisens utredare.

– Vi har inte hittat kopplingar till Anders Eklund. Att han många gånger passerat och besökt Örebro län vet vi. Han har varit gäst på vägkrogar i länet och gjort andra uppehåll. Naturligtvis har han varit intressant att granska i de här sammanhangen. säger Torbjörn Carlson.

Fakta

I april 2008 mördades 10-åriga Engla Juncosa Höglund i Dalarna. Kort efteråt greps 42-årige Anders Eklund.

Han erkände mordet på 10-åringen och att han mördat 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun 2000.

Anders Eklund dömdes i oktober samma år till livstids fängelse, i domen ingick också grov våldtäkt och våldtäktsförsök samt barnpornografibrott. Eklund har tidigare dömts vid flera tillfällen för bland annat sexualbrott och misshandel.

Mer läsning

Annons