Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik har väntat länge på kirurgi

Erik har väntat på sin operation sedan i mars. Han är inte ensam. Länets landsting är näst sämst i landet på att operera i tid.

Annons

Erik ser på sin tid i operationskön med ett snett leende:

– Politikerna har beslutat att det bara ska vara tre månaders kötid, men alla vet att det inte fungerar så. Till och med politikerna själva tror jag, kommenterar han.

Erik är över 70 år och har fått en förstorad prostata. Det har en specialistläkare konstaterat och det är också fastlagt att den behöver opereras. Men kön är lång på urologkliniken. Canceroperationerna går först.

– Vi är lika ledsna som våra patienter över att vi har kö till operation. Köerna måste bort, säger klinikens chef Ove Andrén.

Lösningen ligger i att länets tre sjukhus tydligt delar upp operationerna mellan sig, hoppas han. Om sjukhusen specialiserar sig på vissa operationer kan det bli vinster både i form av snabbhet och kvalité. Förändringen är på gång efter årsskiftet.

Minskade köer är också vad NA:s läsare vill se. När NA frågade vad som var mest angeläget att skriva om inför landstingsvalet svarade de bland annat operationsköerna.

Under intervjun med urologklinikens chef ringer en patient som har frågor om just väntetider. Att vara aktiv och ställa krav menar Erik är viktigt som patient.

– Den som sitter tyst har svårare att få hjälp, tror han.

Mer läsning

Annons