Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett intressant fall"

Åklagaren anser att Facebook är målsägare i fallet – och inte Karin.
– Känns konstigt att Facebook ska göras ansvarig för vad användare gör på deras sajt, kommenterar IT-forskaren Martin Boldt.

Annons

”Beträffande misstankarna om dataintrång är ”Karin” enligt min mening inte att betrakta som målsägande, utan denne bör i sådana fall vara Facebook”, skriver kammaråklagare Mats Berg i sitt beslut att lägga ned förundersökningen.

– Jag kan inte förstå att Facebook skulle vara part i det här, säger Karin själv. Det är ju jag som drabbats. Var kommer jag in i bilden?

ÖverklagatHon har överklagat beslutet. Det finns nu för överprövning hos åklagarmyndigheternas utvecklingscentrum i Göterborg.

Åklagarens ställningstagande mottas med blandade känslor hos IT-kunniga.

– Det där är ju i och för sig åklagarens beslut, och jag gör inga sådana juridiska prövningar, säger kriminalinspektör Per Andreasson, vid Örebropolisens IT-brottsgrupp.

Men en personlig åsikt har han efter att ha fått fallet berättat för sig:

– Nog skulle jag känna mig som målsägande om jag har ett webbkonto som det blir intrång i. Jag har tecknat avtal med Facebook om att få disponera det här utrymmet och så kommer någon in som utger sig för att vara jag och agerar på min inloggning. Då tycker jag att lider jag en slags skada, och att brottsrekvisitet uppfylls i och med att det blir intrång i det som jag har ensam dispositionsrätt över, säger Per Andreasson.

”Intressant”Resultatet av Karins överklagande emotses med spänning i branschen.

– Ett intressant fall. Det kan eventuellt bli vägledande för Sverige, säger Stefan B Grinneby, vid myndigheten Cert-Se som arbetar för att förebygga IT-incidenter.

Grinneby säger sig kunna förstå åklagarens ställningstagande.

– Den här personen du berättar om äger inte Facebook, hon är kund hos dem. Det är ju Facebooks eget system som blivit komprometterat, hon lånar det bara.

Men kvinnan har ju lidit skada?– Jo, men, egentligen är hon andra part som är drabbad. Men fallet är väldigt intressant, säger Stefan B Grinneby.

Martin Boldt som är IT-forskare vid Blekinge tekniska högskola tycker att åklagarens inställning är märklig.

– Men dessvärre är juridiken inte vidare logisk. Nu känner jag inte till detaljerna i fallet, men det känns konstigt att Facebook skulle vara ansvarig för vad användare gör på deras sajt, uppger Boldt. Han gör en jämförelse med Telia:

– De är ju inte ansvariga för vad deras kunder säger i deras telefonnät, till exempel mordhot och annat olagligt. Men dessvärre har jag dålig koll på juridiken, så det är svårt att lämna något exaktare svar

Mer läsning

Annons