Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nyktert beslut

Vissa blir provocerade, andra tycker att det är modigt och en väldigt vanlig följdfråga är: Kör du?

Annons

–Det är i alla fall aldrig neutralt att säga nej till alkohol, säger Simon Winnfors som är ordförande i UNF:s Örebrodistrikt.

De bjuder på bulle och läsk när vi ses, i kulen november 2010. Simon Winnfors är ordförande och Simon Wikström kassör i UNF, Ungdomens nykterhetsförbund. De vill minska alkoholbruket i samhället, säger nej till alkohol och andra droger. De vill visa alternativ, till exempel ett ställe där ungdomar kan hänga med kompisar utan att känna pressen att dricka.

UNF flyttade nyligen in på Nygatan, centralt i Örebro och i slutet av 2010 kampanjade de på flera högstadieskolor i Örebrodistriktet.

I rummet på Nygatan finns gott om plats att sitta och prata, fika, spela kort. Och rummen intill UNF:s egna krypin är stora och ljusa med utrymme för dans, musik och annat kreativt. Kök finns det också.

Simon Winnfors som går i trean på Virginska säger att han föddes in i nykterhetsrörelsen. Simon Wikström gjorde ett medvetet val.

–Men det är inte självklart att man låter bli alkohol för att ens föräldrarna är nykterister, säger Winnfors.

För trycket är hårt, både från kompisar och samhälle. Alkoholromantiken flödar i tv-serier, reklam, filmer, reportage.

–Alkohol förknippas med fest och vackra människor, man visar inte baksidan, inte spyor, trasiga familjer eller tjejer och killar som tappar omdömet och råkar illa ut, säger Simon Winnfors.

Snacket om alkohol börjar oftast på högstadiet. På gymnasiet har många redan prövat.

Men Simon Winnfors säger att något är på väg att hända.

–Färre gymnasieelever dricker i dag jämfört med för några år sedan. I alla fall innan de fyller arton. Men visst, många festar hårt också.

För att man vågar mer? För att spärrarna släpper när man är lite berusad?

Simon Winnfors behöver knappt tänka efter, frågan är vanlig:

–Säkert, till viss del. Samtidigt säger och gör många sånt som de egentligen inte vill eller kanske inte ens kommer ihåg. Man förändras för stunden, inte i grunden. Om man är blyg så blir man blyg igen när alkoholen går ur kroppen.

–Och det där med att våga. Om man vill hångla så ska man åka på UNF-läger, säger han och skrattar.

Men det finns allvar i skämtet, om pressen att duga, som många unga känner:

–Om man är med andra som inte dricker så slipper man hålla på att förklara. Det blir ofta mer ärligt, lika villkor. Plus att man slipper värja sig mot folk som kommer och slänger sig runt halsen på en som de aldrig gjort tidigare. Man känner sig ganska trygg när man är med i UNF.

De vill förändra normen, vill att folk ska inse hur synen på alkohol styr våra liv. Och hur alkoholkonsumtionen ökar, vardag som fest, det normala är att man dricker. Den som tackar nej får försvara sig. Alltid. Det är lätt att bli utanför, till slut får man inte ens frågan om man vill hänga med ut eller gå med på fester. Man kan ju festa nykter. Fast är man den enda som är nykter på en fest så vet man, säger de:

–Folk kan bli rätt jobbiga när de är fulla.

Mer läsning

Annons